Sotheby’s veilt iconisch werk Metsu

Het werk van Metsu CREDITS: Sotheby's

Het werk van Metsu CREDITS: Sotheby’s

Veilinghuis Sotheby’s heeft een huzarenstukje onder de veilinghamer binnenkort. Het werk van Gabriël Metsu,  de Nederlandse kunstschilder uit de Gouden Eeuw, schilderde ooit het plaatje van een officier die een jonge vrouw het hof probeert te maken. Dit werk was jaren in handen van de familie Rothschild, maar werd gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s geroofd.

Gelukkig wisten de Monuments Men het werk echter terug te verkrijgen, waarna het jaren in particuliere handen verbleef. Tot dus 26 mei aanstaande, wanneer het werk in de veiling in New York terecht komt. Het werk heeft een geschatte waarde van 6 tot 8 miljoen dollar en is één van de kenmerkende schilderijen uit de Gouden Eeuw van de 17e eeuw. Metsu en zijn voorgangers, waaronder Johannes Vermeer, Gerrit Dou en Frans van Mieris, waren experts in het creëren van levendige scènes uit het leven van alledag. Bovendien geldt voor het werk van Metsu dat het diverse historische labels met zich meedraagt, vooral getuige de indrukwekkende reis door de tijd: van creatie tot particulier eigendom tot nazi-roofwerk en weer terug in particuliere handen.

Dit specifieke werk kwam in de handen van de Rothschild-familie in 1866. Voor decennia bleef het in de familie, maar in 1938 kwamen de nazi’s langs en werd het werk, samen met andere werken uit de Rothschild-familie, verhuisd naar het centrale depot van het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Als het aan Adolf Hitler had gelegen, dan kwam het werk van Metsu centraal te staan in zijn voor de stad Linz geplande museum. Zover kwam het echter niet. Door het gevaar van vernietiging als gevolg van geallieerde bombardementen, werden de Metsu en nog eens 6.500 andere schilderijen verhuisd naar de zoutmijnen van Altausee. Na de oorlog was het plan om de zoutmijnen op te blazen en zo de werken te vernietigen, maar de door de geallieerden gevormde Monuments Men wisten de werken tijdig op te sporen. Na inventarisatie, fotografische vastlegging en vervolgens identificatie als zijnde een werk van de Rothschilds, kreeg de familie het werk in november 1945 weer terug.

Helaas bleef het werk niet lang in handen van de familie. De barones van Rothschild wilde graag haar collectie kunstwerken veiligstellen en exporteren naar haar nieuwe huis in de Verenigde Staten. Dit werd toegestaan, mits ze een deel van haar werken zou doneren aan de Oostenrijkse staat. Het ging daarbij om een deel van de meest belangrijke werken, waaronder de Metsu. Uiteindelijk werden zo’n 250 werken van de familiecollectie opgenomen in de collecties van Weense musea, waarbij de Metsu terugkeerde in het Kunsthistorisches Museum. Pas na de invoering van de restitutiewet in 1998 in Oostenrijk kon de familie Rothschild de destijds onvrijwillig afgestane werken weer terugclaimen. Nog kwam het werk van de Metsu echter niet bij de familie terecht. Het werd op een veiling in 1999 door de familie verkocht aan de huidige eigenaar. Toch blijft het werk onlosmakelijk verbonden met de familie Rothschild en de komende veiling is voor de ware liefhebber een ultieme mogelijkheid om een meesterwerk van Metsu te verkrijgen.

Kijk voor een trailer van het werk naar deze video.

BRON: Persbericht Sotheby’s 

Lees ook:Sotheby’s veilt topwerk van Gustav Klimt
Lees ook:4,9 miljoen euro voor Haarlemse meester
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam werk Albert Edelfelt
Lees ook:Sotheby’s Londen: Keramiek van Picasso onder de hamer
Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>