Kijkdag van de Joseph M. Morpurgo Collectie bij Sotheby’s

A rare Dutch ‘Black Delft’ figure of Budai Heshang, circa 1700-10
modelled seated smoking a pipe in his left hand, his right hand resting on his raised knee, wearing a cloak painted in blue, green, iron-red and ochre with dragons spouting foliate scrolls,
12.7cm., 5in. high
Est. £ 12,000-18,000 (€ 15,400-23,100)
CREDITS: Sotheby’s

Veilinghuis Sotheby’s zal op 10 en 11 mei in Londen 170 objecten uit de vermaarde Joseph M. Morpurgo Collectie veilen. Een kleine maar prachtige selectie van hoogtepunten uit deze collectie zal op woensdag 13 april te bezichtigen zijn van 10:00 tot 16:00 op het kantoor van Sotheby’s in Amsterdam. 

De familie Morpurgo was een vermaarde familie in Amsterdam, bekend om hun kennis en handel in antiek. In totaal zullen 170 kunstwerken geveild worden, waaronder Europees keramiek, glas, Nederlands zilver, objecten van Vertu en Chinese kunst. De veiling vormt een testament  van vier generaties uit de dynastie der Morpurgo’s. De naam Morpurgo kan vrijwel gelijk gesteld worden aan de geschiedenis van de Nederlandse kunstmarkt. Volgens Albertine Verlinde, chairman van Sotheby’s in Nederland, is het een enorme eer dat Sotheby’s deze veiling mag houden. “Anny Wafelman-Morpurgo heeft zo’n intieme en diepe kennis van de collectie opgebouwd door haar voorouders, dat het enorm fascinerend was om met haar te werken. Ook kwamen we zo achter een heleboel anekdotes die horen bij de diverse stukken uit de veiling. Sinds Joseph Morpurgo de familieonderneming in 1869 opstartte, heeft iedere generatie binnen de familie getracht de breedte van hun expertise te verbeteren. Dat gold ook voor de door hen aangekochte werken en de kwaliteit daarvan. Elk stuk in de collectie toont die kwaliteit en expertise.”

Onder de te veilen stukken bevinden zich diverse topitems. Wat te denken van een zeldzaam zwart ‘Delfts’ figuur van Budai Heshang, uit circa 1700-1710? Dit stuk moet zo’n 15.400 tot 23.100 euro opbrengen. Ook een terrine van Nederlands zilver, gemaakt door Gregorius van der Toorn in 1756 is een topstuk met een verwachte opbrengst tot zo’n 32.000 euro. Wie een deel van de topstukken wil zien voordat deze geveild worden op 10 en 11 mei in Londen, kan dus op 13 april aanstaande terecht bij Sotheby’s Amsterdam aan de Emmalaan 23. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom. Aanmelden vooraf is niet nodig.

De catalogus voor de veiling is overigens online al te bekijken via deze link.

BRON: Persbericht  Sotheby’s

Lees ook:Nederlandse stukken onder Londense veilinghamer bij Sotheby’s
Lees ook:Sotheby’s veilt werken Botero en Kahlo
Lees ook:Zeldzaam portret Anthonie van Dyck geveild
Lees ook:Nederlandse kunstverzamelaars slaan slag bij veiling Gustav Leonhardt-collectie
Lees ook:Arnhemse familie veilt portretten na 350 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>