Ingles & Hayday veilt violen van Nederlandse makelij

Kavel 15, de viool van Johannes Theodorus Cuypers CREDITS: Ingles & Hayday

Het veilinghuis Ingles & Hayday in Londen veilt op 15 maart aanstaande een aantal violen van Nederlandse makelij. Het betreft violen van de hand van Johannes Theodorus Cuypers en zijn zoon Johannes Franciscus Cuypers. Veilinghuis Ingles & Hayday is gericht op het veilen van muziekinstrumenten. De twee eigenaren hebben jaren voor Sotheby’s gewerkt en hebben nu hun eigen veilinghuis.

De twee te veilen violen dateren uit het jaar 1807 en zijn gemaakt in het jaar voor de dood van vader Johannes Theodorus in 1808. Cuypers staat ook wel bekend als de Nederlandse Stradivari, bekend van de Stradivarius. Dat heeft vooral te maken met zijn enorme productiviteit gedurende zijn leven. Wie kijkt naar zijn stijl van violen bouwen ziet dat er weinig gelijkenissen zijn met andere violenbouwers. Johannes Theodorus Cuypers werd geassisteerd door zijn zonen, Johannes Franciscus en Johannes Bernardus. Zij speelden beiden een grote rol in het atelier van hun vader. Vooral Johannes Franciscus, geboren in 1766, werkte gedurende een lange tijd in Amsterdam vanaf 1783. Het was waarschijnlijk deze zoon die de nieuwste ideeën mee terug nam naar het familie-atelier in Den Haag.

Zonder te veel in details te treden en het hele verhaal achter deze prachtige violen te verklappen, verwijs ik jullie liever door naar de blog over deze violen en een cello op de website van het veilinghuis zelf. De viool van kavel 15, gemaakt door vader Cuypers en daterend uit 1807, wordt geschat op een verkoopwaarde van 32.600 tot 45.600 euro en de viool van kavel 174, van zoon Johannes Franciscus, heeft een verwachte opbrengst van 15.600 tot 20.900 euro. Op de veiling worden ook nog duurdere violen ter bieding gebracht, maar ook violen tegen een relatief laag budget.

BRON: Ingles & Hayday

Lees ook:Fabrieksarbeider bezit ongemerkt gestolen werken Gauguin en Bonnard
Lees ook:Musici Nederlands Kamerorkest geven concert in Museum Van Loon
Lees ook:Crowdfundingsactie Cuypershuis Roermond is groot succes
Lees ook:Het werk van Katrina Cuypers
Lees ook:De glasnegatieven van Cuijpers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>