Nieuwe kunstveilingmethode ‘Vickrey’ resulteert in stabielere prijzen

‘Het Vickrey veilingmechanisme leidt tot stabielere prijzen,’ verklaart Kas Buunk (22), die zijn scriptie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam schreef over de veiling die het best combineert met een kunsthandel. De stabilisatie van de prijzen is een direct gevolg van het discrete karakter van de Vickrey veiling, die geheel nieuw is in de kunstwereld. Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede past het deze maand voor de tweede keer toe.
De economische literatuur zegt dat de Vickrey en de reguliere ‘Engelse’ veiling op hetzelfde neerkomen. Tenminste, als je aanneemt dat mensen elkaar niet beïnvloeden in hun waardering voor kunst. Laat je die aanname los, dan ontstaan er aanmerkelijke verschillen in de prijzen die in deze twee veilingsystemen worden gerealiseerd. Bij de Engelse veiling kunnen mensen namelijk zien wat anderen bieden en volgen ze elkaar als er veel of weinig interesse is in een kunstwerk. Bij Vickrey is dat niet het geval.

De Vickrey-veiling kenmerkt zich juist door haar discrete karakter. Elke bieder brengt één bod uit in een gesloten envelop bij de notaris. De bieder met het hoogste bod wint, maar betaalt het een-na-hoogste bod. Hoewel de prijzen van de Engelse en Vickrey veiling theoretisch dichtbij elkaar liggen, verschillen ze wel qua psychologie. Voordelen van Vickrey boven de Engelse veiling zijn dat Vickrey geen overmatig gebruikmaakt van sentimenten als hebzucht en afgunst. Daarom is Vickrey beter onder één dak te combineren met een kunsthandel.

Op het Vickrey-veilingsymposium in Ede zei oud-veilingmeester en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: “Ik hou van het theater dat bij de Engelse veiling hoort: de spanning in de zaal, het gevoel van het momentum, waarbij je meegesleept kunt worden door je hebberigheid.” Kas Buunk, gastheer van het symposium en initiatiefnemer van de Vickrey-veiling, bekijkt het van de andere kant: “Mensen volgen elkaar zowel positief als negatief. Als niemand interesse heeft in ‘jouw schilderij’, dan houd je eerder je hand omlaag. Zo heeft de Engelse veiling een grotere variantie, oftewel meer grilligheid in de prijsvorming. Bij de Vickrey-veiling, daarentegen, kijk je zuiver wat je het zélf waard vindt. Dat is precies zoals je naar kunst hoort te kijken.”

Onder de naam Fischer’s Auction houdt Buunk deze maand een tweede veiling, waar in totaal voor Euro 1,3 miljoen euro aan schilderijen wordt geveild. De kijkdagen zijn 16-27 februari in het Fischerhuis van Simonis & Buunk, Ede. Ter experiment werd in de eerste veiling in september ongeveer eenderde verkocht, veelal voor net boven de limiet. De praktijk zal tijdens de komende veiling leren of Buunk’s theorie over de veilingprijzen stand houdt.

BRON: Persbericht Fischer’s Auction via Perssupport.nl 

Lees ook:Verkoop Vierdaagse bij Simonis & Buunk
Lees ook:Duits museum koopt Mondriaan
Lees ook:Witte Piet ontdekt op werk uit 1930
Lees ook:Notaris ziek: van live-veiling naar online veiling
Lees ook:Kunst App van de week: [email protected] (Simonis & Buunk)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>