Sotheby’s veilt topstuk Karel Appel

Karel Appel, Têtes partout – Paysage humain (1961), olieverf op doek, 130 x 195 cm,
veilingtaxatie €150,000-200,000 CREDITS: Sotheby’s

Sotheby’s Amsterdam kondigt met veel plezier aan dat op woensdagavond 9 december, tijdens de prestigieuze avondveiling van hedendaagse kunst bij Sothebys in Parijs, het topstuk Têtes partout – Paysage humain van Karel Appel uit 1961 onder de hamer wordt gebracht met een richtprijs van €150,000-200,000.

Têtes partout – Paysage humain markeert de periode waarin Karel Appel internationaal doorbrak en zijn horizon verlegde naar de Verenigde Staten. Het schilderij is een voortreffelijk voorbeeld van de ontwikkeling die Appel doormaakte onder de invloed van het Amerikaanse abstract expressionisme aan het einde van de vijftiger- en begin zestiger jaren van de vorige eeuw. Halverwege de jaren vijftig nam de belangstelling voor het werk van Karel Appel in de Verenigde Staten toe en in 1954 werd de Nederlandse kunstenaar uitgenodigd om in de nieuwe galerie van Martha Jackson in New York te exposeren. Vanaf 1957 zou Appel geregeld naar Amerika reizen, waar hij veelvuldig in aanraking kwam met het abstract expressionisme. De grotere werken die Appel vanaf dat moment begon te maken, mede onder invloed van tijdgenoten als Jackson Pollock en Willem de Kooning, worden tegenwoordig tot zijn topstukken gerekend.

“Têtes partout – Paysage humain toont Karel Appel in al zijn levendigheid. Sotheby’s verheugt zich erop een doek dat exemplarisch is voor zo’n belangrijke episode in de Nederlandse én internationale kunstgeschiedenis ter veiling te brengen,” aldus Sasha Stone, Specialist Modern and Contemporary Art, Sotheby’s Amsterdam. Het doek was in hetzelfde jaar waarin het werd gemaakt te zien op de belangrijke solotentoonstelling van Karel Appel in het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Gemeentemuseum in Den Haag (1961). Daarna verscheen het op een solotentoonstelling van Appel in het Musée Saint-Roch in Issoudun (Frankrijk) in 1987 en meest recentelijk toonde het Cobra Museum in Amstelveen het doek in 2008 als onderdeel van de tentoonstelling Karel Appel. Jazz 1958-1962.

Naast het schilderij van Appel worden tijdens de veiling in Parijs belangrijke werken geveild van kunstenaars als Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat en Francis Bacon. Têtes partout – Paysage humain is geregistreerd in het Archief van de Karel Appel Stichting. Kijk voor meer informatie over de veiling op deze site.

KIJKDAGEN SOTHEBY’S PARIJS HEDENDAAGSE KUNST EN IMPRESSIONISTISCHE & MODERNE KUNST

Vrijdag 4 december:        10:00 – 18:00
Zaterdag 5 december:    11:00 – 19:00
Zondag 6 december:       14:00 – 18:00
Maandag 7 december:   10:00 – 18:00
Dinsdag 8 december:      10:00 – 18:00

Woensdag 9 december: 10:00 – 14:00
Veiling Hedendaagse Kunst: woensdagavond 9 december 19:00 en donderdag 10 december 14:30
Veiling Impressionistische en Moderne Kunst: donderdagavond 10 december 18:00

BRON: Persbericht Sotheby’s 

Lees ook:Sotheby’s veilt Karel Appel
Lees ook:Rijksmuseum koopt Karel Appel
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Op geboortedag Karel Appel open huis
Lees ook:Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar een beetje an’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>