Sotheby’s veilt collectie van verzamelaar Taubman

Twee van de werken uit de Taubman Collectie, van De Kooning en Modigliani CREDITS: Sotheby’s Amsterdam

Veilinghuis Sotheby’s veilt de collectie van de kunstverzamelaar en oud-eigenaar van het veilinghuis A. Alfred Taubman. De veiling vindt pas plaats begin november, maar omdat Taubman over een imposante collectie beschikte (hij overleed in april van dit jaar op 91-jarige leeftijd), wordt de veiling over meerdere dagen verdeeld.Niet alleen de grootte van de veiling en de verdeling over meerdere veilingdagen is bijzonder te noemen aan deze veiling in New York, maar ook de waarde van de werken. Er zullen zo’n 500 werken onder de hamer gaan, variërend van moderne kunst tot werken van oude meesters. De waarde van deze werken bedraagt ongeveer 500 miljoen dollar. Daarmee is het de grootste en meest waardevolle private collectie ooit die onder de veilinghamer beland.

A. Alfred Taubman was een man die leefde van de kunst en voor de kunst. Vanaf zijn vroege jaren, waarbij hij actief was als architect, tot in zijn verdere leven, wat hem leidde naar een rol als founder van de Amerikaanse kunstarchieven in het Smithsonian Institute, als bestuurslid van de Whitney Museum of American Art en voorzitter van de kunstcommissie in Detroit, dat de leiding had over het Detroit Institute of Arts. Volgens Simon Shaw, co-Head vanSotheby’s Impressionist & Modern Art Department wereldwijd, had Taubman een exceptioneel visueel gevoel voor het verzamelen van kunst. “De komende veilingen zullen zijn buitengewone smaak voor periodes en genres meer dan onthullen. De naam van Taubman kan geschaard worden in het rijtje met kunstcollecties van Ford, Gould, Dorrance, Havemeyer en Thannhauser. Een aantal van de werken uit de collectie van Alfred behoorde ooit tot de eerder geveilde collecties van deze verzamelaars.”  Volgens Alex Rotter, co-Head van Sotheby’s Contemporary Art Department wereldwijd, verzamelde Taubman de werken persoonlijk gedurende een halve eeuw. “De individuele werken vertellen prachtige vertalen, met onwaarschijnlijke voorbeelden van werken van Jasper Johns, Willem de Kooning en Jackson Pollock, waarbij galeries als die van Leo Castelli, Betty Parsons en Xavier Fourcade een rol speelden.”

In de collectie van Taubman bevinden zich diverse iconische namen uit de kunst, waaronder Mark Rothko, Frank Stella, Pablo Picasso, Egon Schiele, Winslow Homer, Charles Burchfield, Albrecht Dürer en Amedeo Modigliani.

BRON: Persbericht Sotheby’s.

Lees ook:Autofabrikanten investeren in Detroit Institute of Arts Museum
Lees ook:175 jaar fotografie in de veiling
Lees ook:Werken van Claude Monet in de veiling bij Sotheby’s
Lees ook:De verleiding van Eva bij Sotheby’s
Lees ook:Koopje?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>