Sotheby’s veilt topwerk van Gustav Klimt

De Bildnis van Gertrud Loew door Gustav Klimt CREDITS: Sotheby’s

Veilinghuis Sotheby’s gaat één van de topwerken van Gustav Klimt veilen. Het gaat het om het portret van Gertrud Loew, het werk Bildnis Gertrud Loew uit 1902. Tijdens de veiling op 24 juni zal het werk onder de hamer gaan. De veiling is mogelijk gemaakt doordat de nazaten van Gertrud Loew, later bekend als Gertha Felsöványi een akkoord hebben gesloten met The Klimt Foundation in Wenen. 

Het werk zal naar verwachting zo’n 16,8 tot 25,3 miljoen euro op gaan brengen.  Volgens Helena Newman, Sotheby’s Co-Head of Impressionist & Modern Art Worldwide heeft Gustav Klimt zich in zijn carrière laten zien als een perfecte schilder als het gaat om de presentatie van vrouwen. Hij werd zelfs gezien als de meest gevierde schilder van het vrouwelijke portret in de vroege 20e eeuw. Het werk Bildnis Gertrud Loew wordt gezien als één van zijn beste werken en het is ook het eerste hoog geprezen werk dat ter veiling wordt aangeboden sinds de laatste 20 jaar.

Gertrud Felsöványi’s kleindochter vertelt dat het werk de moedige en vastberaden natuur van haar grootmoeder toont. Haar sterke karakter en schoonheid worden weerspiegeld in het werk. Volgens de kleindochter zag haar vader Anthony Felsöványi het werk voor het laatst in juni 1938 toen hij zijn ouderlijk huis verliet om naar Amerika te gaan. In die periode was Gertha Felsöványi geadviseerd om het ouderlijk huis ook te verlaten en te verkassen naar een minder groot huis om zo de aandacht van de nazi’s niet op zich te vestigen. Ze had namelijk een joodse achtergrond. In 1939 verliet ze Wenen om Anthony te vergezellen in Amerika. Daarbij liet ze al haar bezittingen achter, waaronder het schilderij. Haar huis werd overgenomen door de nazi’s en haar waardevolle bezittingen had ze ondergebracht bij vrienden en bekenden. Na de oorlog keerde ze echter nooit terug naar Wenen. Alleen de zus van Anthony Felsöványi keerde terug, in de hoop wat van de bezittingen van destijds terug te vinden, helaas zonder resultaat. Anthony zei ooit tegen zijn dochter dat Gertha nooit sprak over het schilderij en alle andere waardevolle bezittingen die ze achterliet.

Volgens de vader van de kleindochter hing het werk gedurende zijn jeugd in de hal van het ouderlijk huis. Het werd prominent in het zicht gehangen en keek uit op de tuinen van het huis. Nadat Anthony Felsöványi Wenen had verlaten, hing hij een reproductie van het werk op in zijn huis in Amerika. De zoon van Gertha Felsöványi  leeft inmiddels niet meer, twee jaar geleden stierf hij op 98-jarige leeftijd. Volgens zijn dochter zou hij echter zeer te spreken zijn geweest over het akkoord tussen de beide partijen. De familie dankt onder meer mevrouw Ucicky voor haar langdurige inzet voor het bereiken van een akkoord, maar ook alle onderzoekers en andere partijen betrokken bij het akkoord worden door de familie van Gertha Felsöványi/Gertrud Loew bedankt.

BRON: Persbericht Sotheby’s

 

Lees ook:Klimt schittert in Wenen
Lees ook:150 jaar Gustav Klimt in Wenen
Lees ook:Onbekend werk van Klimt opgedoken in Nederland
Lees ook:Google in het teken van Gustav Klimt
Lees ook:Klimt Yourself in het Belvedere

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>