Unieke oude meesters bij Sotheby’s

Jan Miense Molenaer
An Interior With A Violinist
Signed upper right with the artist’s monogram: IML
oil on panel
9 3/4 by 8 7/8 in.; 24.8 by 22.5 cm.
Est. $200/300,000
CREDITS: Sotheby’s

Wie unieke werken wil zien, gaat in eerste instantie vaak naar een museum of galerie. Daar is immers de kunst van nu en de kunst van toen in optima forma te bekijken. Maar ook bij Sotheby’s in Amsterdam is er deze week iets bijzonders te zien! Maar liefst 25 schilderijen van oude meesters zullen op het kantoor van het veilinghuis te bezichtigen zijn: een unieke kans!

Volgens Annita Schuiten van Sotheby’s Amsterdam zijn de betreffende schilderijen lange tijd niet in Europa getoond en dus is het een bijzondere mogelijkheid dit wel te doen vandaag, dinsdag en woensdag. “Deze schilderijen van onder andere Adriaen Coorte, Aelbert Cuyp, Hendrick Avercamp en Peter Paul Rubens zijn onderdeel van The Weldon Collection. Deze uitzonderlijke collectie zal op 22 april geveild worden in New York.” Bijzonder en uitzonderlijk is de collectie zeker. De werken zijn afkomstig uit de collectie van de familie Weldon. Het echtpaar Henry en June ‘Jimmy’ Weldon uit New York verzamelde werken van diverse Nederlandse en Vlaamse meesters, maar ook andere grote namen bevinden zich in de collectie van Weldon.

30
Sir Peter Paul Rubens (Siegen 1577-1640 Antwerp) and Jan Breughel the Younger (Antwerp 1601-1678)
Landscape with Pan and Syrinx
the reverse of the panel bears the brand of the Antwerp panel-makers’ guild and the maker’s mark of Michiel Vriendt (MV in monogram)
oil on panel
23 by 37 1/4 in.; 58.2 by 94.6 cm.
Est. $3/5 million
CREDITS: Sotheby’s

De werken variëren in de geschatte opbrengst. Er zitten relatief gezien ‘koopjes’ tussen, zoals een werk van Hendrick van Steenwijck dat vanaf 53.000 euro op moet opleveren, maar er zitten ook toppers tussen, zoals een landschap van Peter Paul Rubens en Jan Breughel dat naar verwachting minstens 2,6 miljoen euro zal op gaan brengen. Dit zijn dan de uitschieters qua verwachte opbrengst, maar eigenlijk zijn alle werken het meer dan waard om te bezichtigen, zeker gezien het unieke karakter van de werken!

De bezichtiging is vandaag vanaf 17.oo tot 20.00 uur, dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur en op woensdag eveneens van 10.00 tot 16.00 uur. Om de kunstwerken te bekijken is wel een afspraak vereist. Een afspraak kan worden gemaakt met Martine Lambrechtsen of telefonisch via 020-5502203.

Lees ook:Vlaamse meesters in de Hermitage
Lees ook:Belgische privéverzamelaar deelt werken met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Lees ook:Spaans portret Rubens te koop
Lees ook:Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0
Lees ook:Christie’s veilt voorstudie atelier Rubens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>