Anton Pieck in de veiling

Anton Pieck 1895-1987 CREDITS: ANP Perssupport

Het is dit jaar precies 120 jaar geleden Anton Pieck werd geboren. Grote bekendheid kreeg Pieck als ontwerper van het in 1952 geopende sprookjespark De Efteling, maar hij was daarnaast, zonder twijfel, één van de bekendste Nederlandse illustratoren van de 20e eeuw. Pieck maakte talloze illustraties voor sprookjesboeken, kalenders en geboortekaartjes. Speciaal voor zijn 120e geboortejaar organiseert veilinghuis Catawiki deze week een veiling met meer dan 60 originele aquarellen en tekeningen van Anton Pieck.

Het is voor het eerst dat er zoveel origineel werk van Pieck bij elkaar is gebracht in een veiling. De totale opbrengst van de veiling wordt geschat op 75.000 tot 100.000 euro. Volgens veilingmeester Albert Goldenbeld van Catawiki gaat het om een bijzondere veiling. ”Het werk van Anton Pieck is nog altijd zeer populair. Er komen slechts zelden tekeningen of aquarellen van Pieck op de markt. Zo’n grote veiling is dan ook erg bijzonder en ik verwacht veel belangstelling”. Goldenbeld denkt dat er zowel door musea als particulieren zal worden meegeboden. ”De veiling is voor een breed publiek interessant. Naast de duurdere aquarellen, worden er namelijk ook originele tekeningen en zelfs schetsen van Pieck aangeboden. Dit is de kans voor minder gefortuneerde kunstliefhebbers om een echte Pieck te bemachtigen”.

Tijdens de veiling komt eens te meer naar voren wat een groot kunstenaar Anton Pieck eigenlijk was. ”Sommige van de aquarellen zijn minutieus uitgewerkt, met prachtige details. Anton Pieck was dan ook een echte perfectionist. Dit blijkt ook uit het feit dat hij voor de Efteling niet alleen het sprookjesbos ontwierp, maar ook de folderbakken, toiletten, lantaarnpalen, prullenbakken en motieven voor de tegelvloeren. Dat perfectionisme is prachtig terug te zien in zijn werk”, aldus veilingmeester Goldenbeld.

De Anton Pieck veiling duurt nog tot en met vrijdag 27 februari, en is te bezoeken via www.catawiki.nl/antonpieck

BRON: Perssupport

Lees ook:Kerstkaarten maken in de sfeer van Anton Pieck
Lees ook:Anton Pieck Museum toont ‘Gouden Penselen’
Lees ook:Gewoon en Gek met Ingrid en Dieter Schubert
Lees ook:Britse kunstenaar Hayden Kays bezoekt eigen veiling in Maastricht
Lees ook:Veilingmeester stript voor goede doel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>