Het Zaandam van Monet

Claude Monet, L’Embarcadère, richtprijs £7.5 – 10 million / €10 – 13.3 miljoen CREDITS: Sotheby’s

Iedere kunstliefhebber kent wel de werken van Claude Monet. Prachtige landschappen, feeërieke vijvers inclusief lelies, portretten, maar ook een echt Hollands landschap kwam voort uit het penseel van de Franse meesterschilder. In de aankomende Impressionist & Modern Art Evening Sale van Sotheby’s in Londen op 3 februari zal dit Hollandse landschap geschilderd door Claude Monet onder de hamer komen.

Het is de eerste keer in een kwart eeuw dat dit werk weer op de markt komt. Dit schilderij van museumkwaliteit is internationaal tentoongesteld bij onder andere het Museum of Modern Art in New York en vormt de perfecte belichaming van de evolutie van het Impressionisme. Monet schilderde L’Embarcadère in Zaandam tijdens de zomer van 1871 toen hij hier verbleef, samen met zijn gezin. Hij maakte een serie van 25 schilderijen van Zaandam en de directe omgeving.  Aan zijn vriend Camille Pissarro schreef hij op 2 juni “Zaandam is bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven.”

Monet richtte zijn aandacht op de archetypische motieven van het Hollandse landschap, zoals grachten, molens en boten. Zijn ontdekkingstocht van het unieke Hollandse landschap resulteerde in een onnavolgbare vatting van het landschap. Dit schilderij is niet alleen een afbeelding van typisch Hollandse motieven, maar slaagt er ook in om een impressie te geven van de aanwezige sfeer in Nederland. Volgens kunsthistoricus Ronald Pickvance gaf Monet “op sublieme wijze de onmetelijkheid van de Nederlandse luchten weer.”

In L’embarcadère’ zien we onder meer de ontwikkelingen van het impressionisme en de weg die Monet hierbij insloeg. In het begin van de jaren ’70 experimenteerde Monet met nieuwe onderwerpen en technieken. Tijdens zijn verblijf in Nederland liet hij zich inspireren door de collecties in Het Rijksmuseum en het Frans Halsmuseum. Zijn kleurgebruik en levendiger toets tonen zijn ontwikkeling naar het oproepen van een sfeer eerder dan een getrouwe afbeelding van de werkelijkheid. Subtiele lichtreflecties en schaduwen, daarbij niet de compositie en de figuren uit het oog verliezend, maken Monet’s werk tot een zeer geslaagde vorm van het impressionisme.

De verwachting is dat het werk van Monet tijdens de veiling 10 tot 13,3 miljoen euro zal opbrengen.

BRON: Persbericht Sotheby’s

Lees ook:Werken van Claude Monet in de veiling bij Sotheby’s
Lees ook:Dè Waterlelies van Monet onder de hamer
Lees ook:Kunstwerken Monet en Picasso leveren grof geld op bij veiling Christie’s
Lees ook:Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Impressionisme in Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>