Edvard Munch in de veiling

TWO HUMAN BEINGS. THE LONELY ONES (W. 157; SCH. 133) door Edvard Munch. CREDITS: Sotheby’s

Het werk van Edvard Munch is wereldwijd beroemd. Zijn krachtige beelden waarbij mensen centraal staan spreken zo tot de verbeelding, dat zijn werk alom geliefd is. Het is dan ook een buitenkans dat op 16 september veilinghuis Sotheby’s in Londen een veiling zal gaan houden met grafische werken van Munch.

De betreffende veiling Prints & Multiples omvat in totaal 209 kavels, waarvan er 11 van de hand van Munch zijn. Het betreft houtsnedes, litho’s en etsen. In de werken worden de experimenten die Munch uitvoerde met grafische media meer dan duidelijk. Ieder werk ademt namelijk een andere emotionele en psychologische sfeer uit, als resultaat van het gebruik van diverse technieken door Munch. De kunstenaar was bovendien niet te bang om kleuren te combineren om zo de stemming van het werk te bepalen. Dit kleurgebruik leidde ook vaak tot emotionele reacties onder kijkers naar het werk.

Gezien de aard van de werken en het feit dat Munch nog steeds geliefd is, verwacht Sotheby’s dat de veiling van alleen de werken van Edvard Munch al zo’n 1.000.000 Engelse pond zal opleveren. Het laagst ingeschaalde werk is een ets, met een verwachte opbrengst van minimaal 3.800 euro en maximaal 6.322 euro. Het hoogst ingeschaalde werk is een houtsnede met een man en een vrouw, waarin de typische Munch-sfeer duidelijk zichtbaar is. Dit werk moet minstens 316.000 euro opleveren.

Lees ook:De werken van Edvard Munch in een natuur-historische context
Lees ook:$80 miljoen voor de Schreeuw van Munch?
Lees ook:Grafische kunst van Munch, Goya en Rops in nieuw museum Antwerpen
Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor Munch:Van Gogh
Lees ook:Schilderij Mondriaan brengt mogelijk record op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>