Drieluik Francis Bacon levert 33 miljoen op

Three Studies For Portrait of George Dyer (On Light Ground) door Francis Bacon CREDITS: Sotheby’s

Een drieluik van de kunstenaar Francis Bacon heeft op een veiling van Sotheby’s in Londen ruim 33 miljoen euro opgeleverd. Het betreffende drieluik heeft George Dyer als onderwerp. Dyer was de geliefde van Francis Bacon en was daarmee ook een gewilde persoon voor de kunstenaar om in zijn werken te gebruiken.

Het geveilde drieluik heet ‘Three Studies for Portrait of George Dyer (On Light Ground). Vooraf was de waarde van het drieluik geschat op 15 tot 20 miljoen pond. Met een verkoopprijs van 26,7 miljoen pond werd die verwachting ruimschoots overtroffen. Het werk werd in 1967 door de Ierse kunstenaar gemaakt. Dat was in de periode dat de verliefdheid tussen Bacon en Dyer op zijn hevigst was. In 1971 pleegde Dyer zelfmoord, een gebeurtenis die de kunst van Bacon in de jaren daarna sterk beïnvloedde.

Voor het drieluik met George Dyer was veel belangstelling onder verzamelaars. Het zeldzame werk, dat ook weinig te zien is geweest bij tentoonstellingen, was in trek bij maar liefst vier verzamelaars, die dan ook tegen elkaar op bleven bieden en zo de prijs opdreven. Het is overigens niet voor het eerst dat een werk van Francis Bacon voor vele miljoenen van de hand gaat. In 2013 werd al eens een drieluik van Francis Bacon verkocht voor 106 miljoen euro. Voor ‘Three Studies of Lucian Freud’ was dit een recordbedrag.

Voor de meeste mensen ligt een werk van Bacon, met dergelijke verkoopprijzen, buiten bereik, maar gelukkig zijn er wel musea die werken van de Ierse kunstenaar tonen aan het publiek. Op dit moment is er in het Noordbrabants Museum een expositie over het grafische werk van Francis Bacon, waarbij ook andere portretten van George Dyer te zien zijn.

Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon
Lees ook:Christie’s veilt meesterwerken van Francis Bacon
Lees ook:Francis Bacon: de vitaliteit van vlees en bloed in grafiek
Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon
Lees ook:De top-10 topstukken van Sotheby’s 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>