Herontdekt werk Artemisia Gentileschi brengt recordbedrag op

Artemisia Gentileschi
Mary Magdalene
Oil on canvas
81×105 cm ; 32 by 411/3 in
€865.500 – World Auction Record for the Artist CREDITS: Sotheby’s

Een herontdekt werk van de belangrijke Italiaanse barok-kunstenaar Artemisia Gentileschi, actief in de 17e eeuw, heeft een recordprijs opgebracht op een veiling in Parijs. Het werk werd gevonden in een oude kunstcollectie in het zuiden van Frankrijk, waardoor het zeker 80 jaar aan het oog onttrokken was. Dat heeft Sotheby’s bekend gemaakt.

Op de veiling in Parijs bracht het extreem zeldzame en krachtige werk maar liefst 865.000 euro op. Vooraf was verwacht dat het werk 200.000 tot 300.000 euro zou opbrengen. Met een verkoopprijs van 865.000 euro werd dan ook een veilingrecord behaald voor een werk van Artemisia Gentileschi.

Het werk is zo zeldzaam dat vooraf eigenlijk alleen een zwart-wit foto bekend was. Alleen aan de hand van de foto wist men dat er nog een schilderij moest zijn. Deze foto werd gevonden in de fotobibliotheek van een Italiaanse kunstdealer aan het begin van de 20e eeuw. Waarschijnlijk was het werk toen net gekocht door de familie van de huidige eigenaren. Het werk, 81 x 105 cm groot, toont een scène die voor die tijd normaal was. Er is sprake van een religieus tintje door de schijnsel van het licht in de linkerbovenhoek. Het werk heeft wel wat weg van werken van Michelangelo Merisi da Caravaggio. Artemisia Gentileschi koos er vaak voor een onderwerp in te kaderen en Maria Magdalena neer te zetten als menselijk en benaderbaar, waarbij haar heilige status op de tweede plaats kwam te staan. Het werk is duidelijk bedoeld om de kijker na te laten denken.

Lees ook:Nederlandse kunstverzamelaars slaan slag bij veiling Gustav Leonhardt-collectie
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam werk Albert Edelfelt
Lees ook:Fabrieksarbeider bezit ongemerkt gestolen werken Gauguin en Bonnard
Lees ook:Christie’s veilt voorstudie atelier Rubens
Lees ook:Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>