Chinees ‘kippenkopje’ levert recordbedrag op

Een recordbedrag voor dit ‘kippenkopje’ FOTO: ©Sotheby’s

Een Chinees kopje van porselein heeft op een veiling van Sotheby’s in Hongkong een recordbedrag opgeleverd. Het zogenoemde ‘kippenkopje’ met een voorstelling van een haan, een hen en hun kuikens stamt uit de 15e eeuw en heeft een doorsnede van ongeveer acht centimeter. 281 miljoen Hongkong-dollar staat gelijk aan 26 miljoen euro. 

Volgens veilinghuis Sotheby’s is de prijs van 26 miljoen euro het hoogste bedrag ooit betaald voor een Chinees kunstwerk op een veiling in de wereld. De zakenman Stephen Zuellig was de eigenaar van het kopje. De koper is onbekend gebleven. Hij of zij bracht zijn bod uit via de telefoon. De veilingmeester bracht het bod van de koper naar buiten, waarna er luid geapplaudisseerd werd. Dat er zoveel geld is neergeteld voor het kopje is mede te danken aan de achterliggende gedachte van de voorstelling op het kopje. De haan, de hen en de kuikens stellen de Chinese keizer, de keizerin en hun onderdanen voor.

Overigens werd er niet alleen veel geld betaald voor het kopje van Meiyintang. Ook een halsketting uit de Qing-dynastie (1644-1911) werd voor veel geld verkocht, namelijk 19,6 miljoen euro oftewel ruim 214 miljoen Hongkong-dollar. Dit juweel bevat 27 gepolijste stenen van jade, waarbij het huis Cartier in 1933 de sluiting aanpaste met robijnen en diamanten. De halsketting werd onder meer gedragen door Barbara Woolworth Hutton, erfgename van winkelketenoprichter Frank Winfield Woolworth. Barbara droeg de ketting bij haar huwelijk in 1933. De ketting wordt de Hutton-Mdivani genoemd, omwille van het huwelijk van Barbara Woolworth Hutton met de Georgische aristocraat Alexis Mdivani. Ook hier is de koper onbekend gebleven.

Lees ook:74 miljoen euro voor Giacometti
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op
Lees ook:Erven Malevitsj innen zestig miljoen
Lees ook:Negen miljoen voor Anthonie van Dyck
Lees ook:Ring met saffier levert recordprijs op bij Sotheby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>