Yeats schilderij gaat naar de veiling

Jack B. Yeats, Fair Day, Mayo, 1925

Het schilderij A Fair Day, Mayo van Jack B. Yeats (1871- 1957) dat decennia lang in dezelfde familie is gebleven, zal op 28 september bij Adams Fine Art Auctioneers te Dublin onder de hamer gaan. Het is het grootste en meest waardevolle werk van Yeats dat sinds tijden op de markt verschijnt. Naar verwachting zal het werk dan ook €800,000 kunnen opbrengen.

Jack B. Yeats (je vroeg het je misschien al af, maar het is inderdaad de broer van de dichter en Nobelprijs winnaar William B. Yeats) leende het werk A Fair Day, Mayo aan Eamon de Valera (destijds leider van de Ierse republikeinse partij Fianna Fáil). Het stelt een drukke Ierse jaarmarkt voor, die Hilary Pyle omschrijft als “perhaps the last straight painting of the bustle and excitement of a country fair”. Dit sprak de Valera wellicht juist zo aan vanwege zijn visie voor Ierland, dat hij het in zijn kantoor hing.

Jack B.Yeats, Fair Day, Mayo,1925

In 1944 werd het werk voor £250 aan J.P. Reihill verkocht en is tot op dit moment in de familie Reihill gebleven. Hoewel het werk lang niet op de markt is geweest, werd het door de familie wel uitgeleend om bij prestigieuze tentoonstellingen zoals “Images in Yeats” te Monte Carlo en “The Moderns” bij de Irish Museum of Modern Art te Dublin getoond te worden. Nu wordt het werk tussen de €500,000 en €800,000 geschat.

Bij deze Irish Art veiling zullen ook gesigneerde brieven van Samuel Beckett en werken van Louis Le Brocquy, Colin Middleton en Charles Lamb onder de hamer gaan. (Bron: Irish Examiner, Irish Times, The Independent, The Herald)

Lees ook:Duncan Campbell wint Turner Prize 2014
Lees ook:Rechtszaak om kunstwerken van “Dr. Death”
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam werk Albert Edelfelt
Lees ook:Straatkunstenaar maakt ijskloof op kade
Lees ook:Winnaars mogen gratis naar ARA Art Fair

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>