Schilderij van Qi Baishi brengt $65 miljoen op

© Xinhua

Op de China Guardian 2011 Spring veiling in Beijing werd een modern schilderij van de kunstenaar Qi Baishi voor het enorme bedrag van ruim $65 miljoen verkocht. Qi Baishi maakte het werk in de jaren 1940 voor de zestigste verjaardag van de toenmalige leider van China: Chiang Kai- shek. Deze hoge veilingprijs is een record voor moderne en hedendaagse Chinese kunst. Het laat iets van de sterkte en groei van de kunstmarkt in China zien, wat ook uit een onderzoek van de Tefaf eerder dit jaar bleek.

Qi Baishi, Eagle Standing on Pine Tree with Four-character Couplet in Seal Script © Xinhua

Het schilderij Eagle Standing on Pine Tree with Four-character Couplet in Seal Script van Qi Baishi toont een afbeelding van een adelaar op een pijnboom, met aan weerszijden van de afbeelding kalligrafie. Dit onderwerp past binnen zijn oeuvre, daar Qi Baishi bekend stond om zijn natuurlijke scènes met onder andere vogels, vissen en fruit. Het bieden op het vermoedelijk grootste werk van Qi stopte bij $65.5 miljoen, dit is het op een na hoogste bedrag dat in China voor een kunstwerk op een veiling is betaald. Het hoogste bod was $67.2 miljoen voor een werk genaamd “Pillar Ming” uit de 11e eeuw dat door de beroemde Chinese kalligraaf Huang Tingjian was gemaakt.

De BBC meldt dat de kunstwerken van Qi Baishi ook op internationaal vlak erg gewild zijn en dat deze qua veilingopbrengsten niet onderdoen voor werken van Pablo Picasso of Andy Warhol zoals ook blijkt uit het resultaat van deze veiling. (Bron: BBC en Xinhua)

Lees ook:Bod op Chinese beeldjes blijkt nep
Lees ook:Negen miljoen voor Anthonie van Dyck
Lees ook:Half miljoen voor spullen Pim Fortuyn
Lees ook:Verkocht schilderij belandt bij afval na veiling
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>