Teddybeer voor $10 miljoen

Urs Fischer, Untitled (Lamp/Bear)©Christie's

Binnenkort is er in New York een Teddybeer te zien waar president Theodore Roosevelt (“Teddy”) nog van onder de indruk zou zijn. Veilinghuis Christie’s is namelijk bezig om een ongeveer 7 meter hoge sculptuur, in de vorm van een gele teddybeer met een lamp, op Park Avenue Plaza te installeren.  Het gaat hier om een werk van kunstenaar Urs Fischer, dat in mei geveild zal worden. Christie’s verwacht dat het werk ongeveer rond de $ 10 miljoen zal opleveren.

Het werk “Untitled (Lamp/Bear)” stelt duidelijk een gele speelgoed teddybeer voor, die tegen een bureaulamp aan leunt. De ogen die er uit zien als knopen, zijn echter groter dan de gemiddelde koffietafel en de lamp die in de bureaulamp zit, heeft een omtrek van ruim anderhalve meter. Deze bureaulamp kan trouwens daadwerkelijk aan.

Urs Fischer is een Zwitserse installatie kunstenaar die werkt vanuit New York. Hij maakt graag gebruik van ongewone materialen zoals etenswaren, spiegels en vuilnis om zo carnavaleske kunst te maken. Zo heeft hij ooit ook beelden van naakte vrouwen met een kaars op hun hoofd uit was geboetseerd. Als de kaars van zo’n beeld wordt aangestoken, dan smelt het gehele beeld. Één van deze wassen beelden is afgelopen herfst voor $1 miljoen geveild bij Sotheby’s .

In totaal heeft Fischer drie beren gemaakt, twee gele en 1 blauwe.  De andere twee beelden zijn in privé- bezit. De beer die nu wordt geveild is op dit moment nog eigendom van Warhol handelaar Alberto Mugrabi, die de beer recent heeft gekocht van Christie’s eigenaar François Pinault. De nieuwe eigenaar zal het werk niet meteen mee naar huis kunnen nemen, aangezien het op verzoek van Urs Fischer, nog tot september op Park Avenue Plaza te zien zal zijn.(Bron: Wall Street Journal)

Lees ook:Twee ton voor de man die de wolken meet
Lees ook:Anne van Eck portretteert Blijdorp-beer
Lees ook:Topprijs voor Mondriaan van Yves Saint Laurent
Lees ook:Veiling Armand Bouten, Escher en Jopie Huisman
Lees ook:Litho Escher geveild voor 49 duizend euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>