4,9 miljoen euro voor Haarlemse meester

Het schilderij van Jupiter en Antiope van Hendrick Goltzius is deze week geveild voor 4,9 miljoen euro. Veilinghuis Sotheby’s veilde het schilderij donderdag in New York.

Het schilderij, dat de Haarlemse schilder in 1612 maakte, draagt de lange titel Jupiter besluipt de slapende Antiope in de gedaante van een sater. Het is geveild in opdracht van nazaten van de joodse fabrikant Abraham Adelsberger.

Zijn familie moest het in de Tweede Wereldoorlog gedwongen afstaan aan nazi-leider Hermann Göring. Het schilderij kwam na de oorlog in handen van de Nederlandse overheid en hing van 1985 tot 2009 in het Frans Hals Museum. Pas in maart 2009 werd het schilderij teruggegeven aan de nazaten van Abraham Adelsberger.

Het schilderij bracht minder op dan voorafgaande aan de veiling werd verwacht. Sotheby’s schatte de waarde op minimaal 5,5 en maximaal 8 miljoen euro.

Lees ook:Meesterwerk Goltzius geveild na nazi-roof
Lees ook:74 miljoen euro voor Giacometti
Lees ook:Sotheby’s veilt eerste schilderij uit Gurlitt-collectie
Lees ook:Ruim drie miljoen voor schilderij uit kelder
Lees ook:Verarmde miljonairs verkopen kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>