Decorstukken Boekenbal onder de hamer

Veilinghuis De Eland veilt dinsdag 9 juni enkele decorstukken die beeldend kunstenaar Metten Koornstra maakte voor het jaarlijkse Boekenbal.

Onder de hamer gaan onder andere een groot decorstuk uit 1967 en zogenoemde Boekenbalmannetjes uit hetzelfde jaar. De prijzen variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s.

Alle voorwerpen komen uit de nalatenschap van Metten Koornstra (1912-1978). De beeldend kunstenaar was vermaard om zijn decorstukken voor boekenfeesten in de Amsterdamse Stadsschouwburg, het Concertgebouw, de RAI en het Stedelijk Museum.

Hij decoreerde de feesten van de CPNB vanaf 1947 en hield dat vol tot pakweg 1970, hoewel hij in een interview klaagde over de gretigheid waarmee bezoekers de decorstukken nog voor het slotakkoord mee naar huis namen: “Vorig jaar had ik er genoeg van. Half twaalf ben je klaar en om één uur is het kaal geplukt. Dan sta je voor lul. Maar ja, voor dit jaar was ik weer met een natte vinger te lijmen.”

Uitgever Wim Schouten schreef in zijn memoires Een vak vol boeken over de belangrijke inbreng van Metten Koornstra: “Metten toverde met zijn op het Waterlooplein opgescharrelde en door hem fantastisch beschilderde voorwerpen zoals modepoppen, brillen, linkerschoenen, namaakmedailles, schilderijlijsten, harmoniums en door hem zelf uit gips vervaardigde maskers en zetstukken de foyers van de Stadsschouwburg, het Concertgebouw, de RAI en het Stedelijk Museum om in unieke feestzalen.”

“Met zijn kunstenaarsvrienden werkte hij in een oud atelier aan de Amstel, waar nu de Stopera voor in de plaats is gekomen, maandenlang en voor weinig geld aan de versieringen. In de voorafgaande nacht en de dag van het feest werd de boel – spijkerloos, vanwege het gevaar van beschadiging van muren – opgehangen en geplaatst. Met behulp van belegde broodjes en kratten pils hielden zij dat tot laat in de middag voor de voorstelling vol.”

“Met Metten rondlopen in de bijna gereedgekomen ruimtes was voor mij het grootste plezier van het feest. Gniffelend wees hij op de hatelijke grappen die hij over schrijvers en uitgevers had verzonnen, trekkend aan een shagje, dat onder zijn snor hing. Daarna ging hij naar huis, trok zijn smerige werkkleding uit, ging onder de douche en verscheen in een keurig zwart pak – het enige dat hij bezat – en met zowaar een das om, voor het oog opgewekt en fris, op de openingsavond.”

.

“Metten was de absolute versierder. Hij maakte de Boekenfeesten. Zijn objecten – het mochten best kunstwerken worden genoemd – werden door de feestgangers soms met handgemeen van de wanden gerukt of opgepakt, en mee naar huis genomen.”

De veiling begint op dinsdag 9 juni om 19.15 uur bij veilinghuis De Eland / De Zon / Loth Gijselman, Weesperstraat 110, 1112 AP Diemen (Amsterdam). Vanaf 18.00 uur kunnen alle stukken worden bekeken.

Zie ook het vorige blogbericht Atelier Metten Koornstra geveild.

Lees ook:Atelier Metten Koornstra geveild
Lees ook:De Grote Kunstshow komt terug
Lees ook:ADV: Alles klinkt mooier in het Concertgebouw!
Lees ook:Alex van Warmerdam in Schiedam
Lees ook:Peter Struycken geeft kleuradvies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>