Sotheby’s veilt hedendaagse kunst Azië

Sotheby’s veilt vandaag (maandag 6 april) in Hong Kong veel hedendaagse kunst uit Azië. Tussen het rijp en groen bevinden zich onder andere schilderijen van de twee bekendste Chinese kunstenaars van dit moment: Zhang Xiaogang en Yue Minjun.

Yue Minjun schilderde Armed Forces in 2005. Het schilderij van 1,4 bij 1,7 meter behoort tot zijn Hats Series. Yue is een tijdlang gefascineerd geweest door mensen die met identieke hoofddeksels zichtbaar tot een collectief behoren of met uitzonderlijk petjes juist hun individualiteit benadrukken. Zoals vaker schilderde Yue de geportretteerden ook ditmaal met een wonderlijke grijns op het gezicht.

Zhang Xiaogang maakte het schilderij Untitled in 2006. Het schilderij van 2 bij 2,5 meter toont een jongen met wijd opengesperde ogen. Hij is in gedachten verzonken. De gele waas over zijn linker oog duidt op een trauma.

Beide schilderijen komen van een particuliere verzamelaar uit New York. Veilinghuis Sotheby’s verwacht voor elk schilderij minstens 350 duizend euro.

Lees ook:Mooi landschap Peter Doig te koop
Lees ook:Chinese moderne kunst brengt miljoenen op
Lees ook:Sotheby’s veilt Karel Appel
Lees ook:Sotheby’s veilt Frans Hals
Lees ook:Belgische verzamelaars in China veilen werken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>