In de voetsporen van Vincent van Gogh

Marie Louise van der Kloot vertelt graag over Vincent van Gogh CREDITS: Van Gogh Exclusive

Wie meer wil weten over en zien van Vincent van Gogh kan een bezoek brengen aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar is een groot deel van zijn werken te zien. Maar Vincent van Gogh was niet alleen een beroemd kunstenaar, hij was uiteindelijk ook gewoon een mens, met een eigen levensverhaal en geboren en getogen in Nederland. De Nederlandse geschiedenis van deze populaire schilder is via Van Gogh Exclusive te beleven. 

Volgens Marie Louise van der Kloot, zelf opgegroeid in Zundert,  is haar bedrijf Van Gogh Exclusive gericht op een unieke belevenis en een manier om kennis te maken met het leven en de werken van Vincent van Gogh. ”Wat veel Nederlanders niet weten, is dat Vincent meer dan de helft van zijn leven in Noord-Brabant heeft doorgebracht. In deze provincie zijn “het geboortehuis van Vincent” (het Vincent van GoghHuis) in Zundert en het kerkje van zijn vader nog te bezoeken. In Tilburg is zijn tekenlokaal van de HBS te bewonderen. In Etten-Leur de pastorie van zijn vader en in Nuenen is een hele route af te gaan, met 21 plekken die nog aan zijn leven herinneren. Op deze manier is het mogelijk om nog meer van deze schilder aan de weet te komen, die inmiddels bijna 125 jaar overleden is.”

Op dit moment verzorgt Van Gogh Exclusive vooral trips naar Nuenen, maar het is de bedoeling dit in 2015 uit te breiden naar Zundert en Etten-Leur. In 2015 is het immers 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed op 29 juli in Auvers-sur-Oise. Noord-Brabant speelt hier op in met een speciaal programma, maar ook Van Gogh Exclusive doet dus mee. “Zundert is zijn geboorteplek en de plek waar hij tot zijn 16e heeft gewoond, waarbij hij ook op kostschool zat. In Etten heeft hij op latere leeftijd weer bij zijn ouders gewoond en hier is hij gestart met schetsen. Bij deze trips gaat het met name om het leren kennen van de achtergronden. Andere programma’s vormen een combinatie van beleving en werken, zoals een bezoek aan Zundert, Nuenen en het Noord Brabants Museum, maar ook een bezoek aan Nuenen en het Kröller-Müller Museum.” In het Kröller-Müller hangt onder meer een versie van het werk De Aardappeleters, een werk dat Van Gogh maakte in zijn Nederlandse tijd.

Wilt u meer informatie over Van Gogh Exclusive, de trips en de wetenswaardigheden? Kijk dan op de website!

 

 

Lees ook:Europese Van Gogh locaties gaan samenwerken: Van Gogh Europe
Lees ook:Vrouwen hoog in top-50 tekeningen
Lees ook:Van Gogh-filmdagen, Arnhem en Ede hebben ze!
Lees ook:In de boot met Vincent van Gogh
Lees ook:Robert Zandvliet over zijn inspiratie door Van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>