Kunst met zand in Zuidlaren

Meisje van Yde, gemaakt door Anique Kuizenga FOTO Hookies Communications

Van zaterdag 10 mei tot en met zondag 14 september 2014 september presenteert de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren het grootste indoor zandsculpturenfestival ter wereld. Onder de noemer ‘De Hondsrug verbeeldt’ wordt de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van Geopark De Hondsrug in prachtige zandsculpturen uitgebeeld. De IJstijd, prehistorie, mammoeten, het meisje van Yde, hunebedbouwers, alles komt voorbij op het zandsculpturenevenement in Zuidlaren.

Het indoor zandsculpturenfestival vindt plaats in het evenementencomplex van de tot Sculpture Park omgedoopte Prins Bernhardhoeve. Op dit moment zijn 25 binnen- en buitenlandse kunstenaars bezig om 7000 ton zand, dat afkomstig is van de Hondsrug, te verwerken tot sprookjesachtige en immense zandsculpturen. Ruim twee weken lang zijn deze ‘carvers’ in een ruimte van 6.000 m² in de weer met spatels en rietjes, paletmesjes en waterslangen, om de zandbergen te veranderen in een bijzonder en indrukwekkend schouwspel. De carvers, die o.a. afkomstig zijn uit Nederland, Rusland, Letland, China, Ierland, Engeland en Canada, zijn nog tot en met 3 mei aan het werk. Voordat zij op 20 april van start gingen, werd het zand door circa 200 vrachtwagens aangevoerd en naar de juiste bestemming gebracht. Ook het ‘compacten’ (het verdichten van het zand door het zand nat te maken en in houten mallen aan te stampen) vond plaats voordat de kunstenaars aan het werk gingen.

Op dit moment vindt de Making Of-week plaats in Zuidlaren. Tot en met 4 mei kunnen bezoekers tussen 12.00 en 16.00 uur de sculpturen bekijken. Tot en met 3 mei is het ook mogelijk om met de kunstenaars te praten en te zien hoe zij aan het werk zijn. Voor de bezoekers geldt verder dat ze een eigen zandsculptuur kunnen bouwen onder begeleiding van een ervaren zandkunstenaar. Ook is er de mogelijkheid om aan Bricksart te doen. Bezoekers kunnen als modelbouwer aan de slag door met noppenstenen een sculptuur te maken. Het is zelfs mogelijk om het zelf gemaakte bouwwerk aan te schaffen voor drie cent per gram.

De Prins Bernhardhoeve is van zaterdag 10 mei tot en met zondag 14 september 2014 dagelijks geopend. In de maanden mei, juni en september van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, in de weekenden en op feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Op maandagen in mei en juni is de Prins Bernhardhoeve gesloten. In de maanden juli en augustus is de Prins Bernhardhoeve dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 uur.

Lees ook:Win kaarten voor het grootste indoor zandsculpturenfestival in Zuidlaren
Lees ook:Zandstrooischilderijen Joe Mangrum in Doe Museum Zuidlaren
Lees ook:Joe Mangrum voltooit zijn zandstrooitapijten
Lees ook:De Aardappeleters uit zand in Garderen
Lees ook:Winnaars kaarten grootste indoor zandsculpturenfestival in Zuidlaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>