Seduced by Art: Photography Past & Present in Londen

Voor een mooi overzicht van de opkomst van de fotografie kun je nog tot en met 20 januari de eerste grote fotografietentoonstelling van The National Gallery bezoeken: ‘Seduced by Art. Photography Past & Present’. The National Gallery laat in deze tentoonstelling de relatie tussen historische schilderijen en de vroege fotografie van de 19e eeuw zien. Tevens wordt prachtig werk van hedendaagse fotografen zoals Tacita Dean, Sam Taylor-Wood en Richard Billingham getoond die zich hierdoor lieten inspireren.

Er worden bijna 90 foto’s naast schilderijen uit de collectie van The National Gallery gepresenteerd om te tonen dat de fotografie meteen vanaf de opkomst ook de traditionele ‘high art’ onderwerpen claimde.

Vele vroege werken van bekende Britse en Franse kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, David Wilkie Wynfield, Gustave Le Gray en Julia Margaret Cameron worden aan de hand van traditionele genres zoals stilleven, landschappen en portretkunst gepresenteerd. Veel hedendaagse fotografen worden nog steeds geïnspireerd door de onderwerpen en ontstaansprocessen van historische schilderijen en de vroege fotografie.

Ook worden er nieuwe foto’s en video’s getoond die speciaal in opdracht voor deze tentoonstelling gemaakt zijn. Een voorbeeld hiervan is de videokunst ‘An Ode to Hill and Adamson’ van Maisie Maud Broadhead en Jack Cole dat geïnspireerd is op een fotoportret van David Octavius Hill en Robert Adamson uit de 1840’s.

Maisie Maud Broadhead's Keep Them Sweet references Simon Vouet’s Allegory of Wealth. Foto: Maisie Broadhead/Sarah Myerscough Fine Art

Seduced by Art: Photography Past & Present is nog tot en met 20 januari in The National Gallery in Londen te zien.

Lees ook:National Portrait Gallery Londen ontvangt gift van Lord Snowdon
Lees ook:Schilderij van Gauguin aangevallen
Lees ook:Michael Snow wint de Gershon Iskowitz Prize 2011
Lees ook:Collectie Brits museum op iPhone
Lees ook:Britse humor verheven tot kunst

1 Reacties // Reageer

One thought on “Seduced by Art: Photography Past & Present in Londen

  1. Kunstroute Vaals

    Jammer dat het al is afgelopen, een dergelijke vorm van kunst is altijd interessant en de moeite waard.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>