Munch, Matisse en de Expressionisten

George Braque, Le port de l'Estaque, 1906

Nu de herfstvakantie is aangebroken, is er wellicht ook meer tijd om over de grens een bezoek aan musea af te leggen. Zo is de tentoonstelling ‘The Ecstasy of Colour- Munch, Matisse and the Expressionists’ in Museum Folkwang te Essen (nabij Düsseldorf) aan te raden. In deze tentoonstelling wordt de ontwikkeling van het expressionisme in Duitsland en het verschil met de Franse schilderkunst uit die periode prachtig in beeld gebracht. Naast beroemde werken van Munch (De Schreeuw) en Matisse worden er onder meer schilderijen van grote namen als Braque, Jawlenski, Kandinsky, Kirchner en Franz Marc getoond.

 

André Derain, Vue de Collioure, 1905, Museum Folkwang

Kunstenaars als Henri Matisse, André Derain en Maurice de Vlaminck ontwikkelden in de periode tussen 1905 en 1911 een nieuwe schilderstijl (Fauvisme) waarbij de natuur niet meer realistisch werd weergegeven. In 1905 werd in Duitsland ook de schildersgroep ‘Die Brücke’ opgericht. Deze kunstenaars nodigden Matisse, Derain en De Vlaminck en ook Edvard Munch uit om in Duitsland hun vernieuwende werk te exposeren.

Vanuit de kleurrijke schilderijen van deze Franse meesters en de Munch werden Duitse kunstenaars geïnspireerd om vanuit de expressie te werken. Met rode bomen, blauwe bergtoppen en uitgestrekte gele velden ging het niet meer om een natuurgetrouwe weergave van een onderwerp, maar eerder om het gevoel met een helder kleurgebruik (ongemengde kleuren) op doek vast te leggen.

Max Pechstein, Flusslandschaft, ca. 1907, Museum Folkwang

In de tentoonstelling ‘The Ecstacy of Colour- Munch, Matisse and the Expressionists’ in Museum Folkwang in Essen is nog tot en met 13 januari 2013 te bezoeken. Essen (nabij Düsseldorf) is met de auto of per trein vanaf Utrecht in 2 uur bereikbaar.

Lees ook:De Japanse invloed op de kunst van de meesterschilder
Lees ook:De werken van Edvard Munch in een natuur-historische context
Lees ook:Edvard Munch in de veiling
Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor Munch:Van Gogh
Lees ook:In Singer Laren: Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch

1 Reacties // Reageer

One thought on “Munch, Matisse en de Expressionisten

  1. Pingback: Win Actie – Tentoonstellingscatalogus Im Farbenrausch | Kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>