Laatste dagen zomervakantie: kinderactiviteiten in musea

Nu voor de meeste kinderen de laatste weken van de zomervakantie zijn aangebroken, is er voor het begin van het nieuwe schooljaar nog net tijd om met je (klein)kind een museum te bezoeken. Uiteraard heeft elk zichzelf respecterend museum tegenwoordig doeboekjes of speurtochten voor kinderen. Maar juist in deze laatste weken organiseren verschillende musea ook andere leuke kinderactiviteiten zoals een tekenwedstrijd van het Máxima Medisch Centrum, kunstkastelen bouwen of draadfiguren maken.

In het Van Abbemuseum kunnen alle kinderen tot 18 jaar meedoen met een tekenwedstrijd van het Máxima Medisch Centrum. De tekeningen van de winnaars worden gebruikt voor de nieuwe speciale kinderwebsite van het ziekenhuis. Ook zullen alle ingeleverde tekeningen in september in het Medisch Centrum tentoon gesteld worden!  In het Van Abbemuseum kunnen kinderen zich laten inspireren door de kunstwerken en daarna in de Kinderkunstclub de mooiste tekeningen te maken voor de wedstrijd.

In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden kun je op woensdag 15 en 22 augustus een ‘eiland voor jouw held’ maken ofwel een Kunstkasteel! De Grieken maakten schitterende beelden voor hun goden, godinnen en helden. Met de workshops Hester Scheltens van Het Kunstkasteel kun je voor je eigen held ook iets speciaals te maken.

Ook in Leiden zijn er in Museum Boerhaave dagelijks (doorlopend) verschillende leuke workshops voor kinderen waar je je eigen telescoop, insectendoos of zeemonster kunt maken. Deze workshops sluiten aan bij de Doe-tentoonstelling Schateiland.

In het Gemeentemuseum Den Haag kun je op donderdag 16 augustus je eigen draadfiguren maken geïnspireerd op het kinderkunstboek De draad van Alexander en de kindermuseumzaal. Op zondag 19 augustus is er tevens Open Atelier van 12.00-16.00 uur.

In de Hermitage te Amsterdam is er op zaterdag 18 augustus een kinderatelier en op zondag 19 augustus een familieatelier. Bij de kinderateliers gaan de kinderen onder begeleiding van een beeldend kunstenaar de tentoonstelling bezoeken om daarna zelf aan de slag te gaan (no parents allowed). De familieateliers zijn er voor jong en oud, iedereen is welkom.

Sieb Posthuma, illustratie uit De draad van Alexander Calder (uitsnede), 2012

In het Rijksmuseum kun je leren tekenen als Rembrandt. In de workshop maken de kinderen net zoals Rembrandt hun eigen album van tekeningen die de kinderen in het museum gemaakt hebben. Deze workshop wordt dagelijks gegeven en in het weekend zelfs tweemaal per dag.

Lees ook:Gratis kinderactiviteiten in het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch
Lees ook:KIJK! naar dit werk
Lees ook:Zomervakantie is kunstvakantie in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Modeltekenen met mannelijk naakt in Zwolle
Lees ook:Meivakantie vieren in de Kunsthal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>