Gent staat deze zomer geheel in het teken van kunst

Ahmet Öğüt, ‘The Castle of Vooruit’, 2012, © Dirk Pauwels

Kunstliefhebbers moeten deze zomer zeker ook Gent aandoen (je bent er met de trein binnen 3 en een half uur vanaf Amsterdam Centraal), niet alleen omdat het een prachtige, pittoreske stad is, maar sinds 12 mei kun je op bijzondere locaties verspreid over de stad Gent hedendaagse kunstwerken bekijken. In navolging van Chambres d’Amis en Over the Edges werden 41 internationale kunstenaars gevraagd een werk te creëren voor TRACK, waaronder Erik van Lieshout, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Bart Lodewijks en Mark Manders uit Nederland.

 Chambres d’Amis werd in 1986 door de bekende conservator, curator van Documenta IX en stichter van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) Jan Hoet in het leven geroepen. De huiskamers van Gentenaren werden opengesteld voor publiek omdat kunstenaars hun werken voor deze specifieke privé-woningen gemaakt hadden en daar tentoonstelden. Meer dan 10 jaar later vond Over the Edges plaats en met TRACK is de trilogie compleet. De stad is dit jaar in 6 clusters ingedeeld, zowel in het centrum met haar middeleeuwse gevels en grachten als in woonwijken daarbuiten, waar iedereen zijn of haar eigen ‘TRACK’ langs de 41 kunstwerken kan uitstippelen en in eigen tempo kan afleggen.

Mekhitar Garabedian, ‘Search And Destroy (And honey, I’m the world’s forgotten boy)’, 2012, © Dirk Pauwels

 Ook als je Gent al kent, is TRACK een aanrader omdat ik kan beloven dat je de stad zult herontdekken. Je komt op plekken waar je nog niet eerder bent geweest. Onderweg kom je langs straten met mooie gevels, doorkijkjes en – voor de street art liefhebber- als je goed oplet kom je ook vogels van Roa tegen. Zelf werd ik verrast door prachtige kunstwerken op locaties die ik nog niet kende zoals ‘verborgen’ binnentuinen in een omgeving waar je dit helemaal niet verwacht, binnen de muren van een abdij of in leegstaande panden. Als je niet oplet fiets of loop je overigens zo een kunstwerk of performance voorbij (bv. het werk van Ahmet Öğüt)! Daarnaast kun je op de meetingpoints van elk cluster even uitrusten onder het genot van een hapje of drankje (bezoek ook vooral Vivavanilla in cluster Tondelier).

 Je kunt te voet op pad gaan, maar het is ook mogelijk om een TRACK fiets te huren (€6,50) of op vertoon van de TRACK rittenkaart gebruik te maken van buslijn 5 om van cluster naar cluster te komen. Onderweg kun je gebruik maken van de TRACK app. Voor een foto-impressie van TRACK kun je hier kijken en voor meer informatie kun je op de TRACK website terecht.

Lees ook:Kunst app van de week: TRACK
Lees ook:TRACK in Gent: Tips
Lees ook:Sint- Jan tentoonstelling in Gent: zonder subsidie
Lees ook:Art- Bike 4Daagse in Drenthe
Lees ook:Kunst in beeld: Carll Cneut in actie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>