Een lust voor oog en oor: Il Viaggio a Reims

Het werk waar het allemaal om gaat, De Kroning van Karel X door François Gérard. linksonder: Eleonora Buratto (Corinna), solisten, Koor van De Nationale Opera, figuratie FOTO: Clärchen & Matthias Baus

Wie naar de opera gaat, gaat voor het verhaal, de show, de muziek, de aria’s van de solisten, de charme van de opera. Wie echter naar Il Viaggio a Reims gaat in De Nationale Opera, zal niet alleen genieten van een prachtige opera van Gioachino Rossini, maar bovenal van prachtige kunst.

Il Viaggio a Reims is een opera van een bijzonder kaliber. Het is de laatste Italiaanse opera van de Italiaanse componist Gioachino Rossini. Deze opera is er één vol muzikale virtuositeit, maar ook een werk dat voor de kijker niet gemakkelijk te volgen is. Dat heeft alles te maken met het feit dat het verhaal wel een verhaal vertelt, maar op dusdanige wijze dat je zonder informatie vooraf geen idee zult hebben waar het over gaat. Gelukkig zijn daar dan de solisten van uitzonderlijk hoge kwaliteit, zoals Eleonora Buratto, die tijdens de première een enorm applaus in ontvangst mocht nemen, maar ook de prachtige decorstukken, waardoor het verhaal zich langzaam voor je ogen ontvouwt.

Deze bruisende opera vertelt namelijk het verhaal van een internationaal gezelschap van diverse elitaire hoogheden, dat klaar staat om af te reizen naar Reims. Daar zullen zij de kroning van Karel X bijwonen. De reis gaat echter op het laatste moment niet door, omdat er geen vervoer beschikbaar is. Uiteraard leidt dit tot de nodige commotie en taferelen. In de oorspronkelijke versie speelt het verhaal zich af in een hotel, De Gouden Lelie. In de versie die momenteel te zien is in De Nationale Opera is een museum the place to be voor de hoofdrolspelers. En dat museum toont de prachtigste werken. De decormakers hebben zich overtroffen met werken van onder meer Frida Kahlo (Self Portrait with Two Monkeys), Pablo Picasso (Portrait of Dora Maar), de mannetjes van Keith Haring en Vincent van Gogh (Zelfportret met verbonden oor en pijp).

Michael Spyres (Il Conte di Libenskof) en het solistenensemble brengen kunst tot leven FOTO: Clärchen & Matthias Baus

In deze moderne versie van Damiano Michieletto wordt bovendien virtuoos geschakeld tussen tijdperken. Scènes zoals die zich af zouden kunnen spelen in een modern museum worden afgewisseld met elementen uit vroeger tijden, waarbij de scheidslijn in de tijd zichtbaar wordt gemaakt door de diverse personages. Gecombineerd met voortreffelijke zang en de kunstwerken die je vanaf het podium tegemoet stralen is deze versie van Il Viaggio a Reims eigenlijk gewoon als een kers op een toetje.

Het toefje slagroom op het toetje moet dan echter nog komen. Want alles leidt uiteindelijk tot datgene waar het verhaal mee begon: de kroning van Karel X. De Franse schilder François Gérard schilderde in 1827 een majestueus werk waarin de kroning van Karel X verbeeld werd. Dit immense werk van ruim 5 meter bij ruim 9 meter vormt het uiteindelijke slotstuk in Il Viaggio a Reims. De hoofdrolspelers nodigen zich zingend uit voor een hoofdrol in een ander stuk, een ander werk, dat van François Gérard. Voor het oog van de kijker en luisteraar transformeren zij van zichzelf in nieuwe personages en worden ze opgenomen in het werk van Gérard.

Il Viaggio a Reims zou Il Viaggio a Reims niet zijn als er niet ook sprake is van bijzonder goed uitgevoerde muziek. Ook al werd het stuk van Rossini niet altijd door iedereen op juiste waarde geschat, onder leiding van Stefano Montanari, die tot hilariteit van velen zelfs een kleine rol in de door hem muzikaal gedirigeerde opera speelt, heeft het Nederlands Kamerorkest zich overtroffen. Il Viaggio a Reims is bij De Nationale Opera verworden van een stuk dat jaren in een la lag en steeds herzien werd tot een waar spektakelstuk dat met recht een lust voor zowel oor als oog is.

Il Viaggio a Reims is tot en met 8 februari te zien bij De Nationale Opera. Kijk voor beschikbaarheid op de website.

Lees ook:Il Viaggio a Reims: een opera vol kunst
Lees ook:Gurre-lieder is genomineerd voor International Opera Award
Lees ook:Roméo et Juliette in première bij De Nationale Opera
Lees ook:Opera in het Stedelijk Museum
Lees ook:Hänsel und Gretel komen naar De Nationale Opera

1 Reacties // Reageer

One thought on “Een lust voor oog en oor: Il Viaggio a Reims

  1. caro

    Heb vanaf de eerste minuut genoten van deze opera. Wat een prachtige stemmen en wat een ongelooflijke indruk maakt het decor. Een opera voor jong en oud, heb je nog nooit eerder een opera gezien, ga dan zeker kijken en laat je meeslepen in het geheel. Echt TOP uitvoering en ik hoop zo dat deze opera de wereld over gaat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>