Mobiel erfgoed krijgt betere borging in Nederland

De banner van FVEN CREDITS: FVEN

De Tweede Kamer heeft onlangs met algemene stemmen de nieuwe Erfgoedwet aangenomen. Deze wet treedt, na goedkeuring van de Eerste Kamer, op 1 januari 2016 in werking. Uitverkoop van historische vaar-, voer- en vliegtuigen aan het buitenland dreigde, maar wordt door de nieuwe wet voorkomen.

Tijdens het debat dat over de wet werd gevoerd gaven de woordvoerders Cultuur van vrijwel alle politieke partijen aan dat er in de nieuwe wet te weinig steun was voor mobiel erfgoed. Stapeling van wetten en regels maakt het behoud en gebruik van mobiel erfgoed steeds moeilijker en leidt zelfs tot uitverkoop van historische vaar-, voer- en vliegtuigen aan het buitenland. Om de positie van het mobiele erfgoed beter in de wet te borgen werden door PvdA en SP twee moties ingediend. Deze  werden met grote meerderheid van stemmen aanvaard.

De moties behelzen dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat helpen bij het opstellen, uitbreiden en digitaliseren van het Register Mobiel Erfgoed; de minister van OCW de belangen van het mobile erfgoed proactief en structureel verdedigt bij andere ministeries, waar nodig zal pleiten voor uitzonderingsposities, en aandacht geeft aan knelpunten op het gebied van wet- en regelgeving.

De waarnemend voorzitter van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN), Martine van Lier, is verheugd: ‘Wij hebben als FVEN met de stichting Mobiele Collectie Nederland ons best gedaan om de positie van het varend/mobiel erfgoed en de knelpunten die wij in de nieuwe wet voorzagen over het voetlicht te krijgen. Ons overleg met de ambtenaren, contacten met de politiek en berichtgeving in de media hebben uiteindelijk tot dit goede resultaat geleid. Hiermee wordt het gevaar van het verdwijnen van mobiel erfgoed verkleind en kunnen tienduizenden Nederlanders blijven genieten van historische schepen, treinen, auto’s en vliegtuigen.’

BRON: Persbericht FVEN

Lees ook:Al duizend foto’s voor wedstrijd Wikipedia
Lees ook:Mondriaan Fonds maakt namen voor samenwerkingsregeling bekend
Lees ook:Minister Plasterk: Nationaal Museum bij John Frostbrug
Lees ook:ARTtube lanceert ARTtinder: daten met kunst in het museum
Lees ook:Amsterdam Light Festival presenteert editie 2015-2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>