Cultuursector in Rotterdam en Den Haag flink gekort

 

Het Cultuurplanadvies Rotterdam 2013 - 2016

Vandaag werd zowel in Rotterdam als in Den Haag het advies voor het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2013-2016 aan de gemeentes gepresenteerd. De uitkomst komt bij veel culturele instellingen hard aan; in Rotterdam zullen maar liefst 14 culturele instellingen hun subsidie naar aanleiding van dit advies vermoedelijk verliezen.

Er zal fors bezuinigd moeten worden bij veel culturele instellingen met drastische gevolgen, van een verarming in het educatieve aanbod tot het inkrimpen van personeel. De Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur (RRKC) benadrukt dat er ingrijpende afwegingen moesten worden gemaakt om binnen het budget te blijven en dat ze veel instellingen en publiek in de stad pijn zullen doen omdat er “geliefd en gewaardeerd cultureel aanbod” verdwijnt.

In Den Haag zijn het Residentie Orkest en het Museon twee van de grootste verliezers. Ook het Gemeentemuseum wordt gekort met €841.000. Benno Tempel zegt: ‘Het Gemeentemuseum Den Haag staat met de rug tegen de muur. Bezuinigingen van deze omvang treffen direct de kernwaarden van het museum; publieksbereik, educatie, internationale tentoonstellingen en beheer en behoud van museumgebouw en collecties. De helft van onze subsidie gaat naar het beheer en behoud van de collecties. Het Gemeentemuseum heeft immers de opdracht van de Gemeente Den Haag om gebouw en collecties, beide eigendom van de Gemeente, te beheren en te conserveren. Dit zijn vaste kosten waar we grotendeels niet in kunnen snijden.’

Het definitieve besluit van beide gemeentes voor het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2013-2016 zal later dit jaar volgen. Musea en culturele instellingen zullen zich voor steun om waardevolle activiteiten te kunnen organiseren nog meer moeten wenden tot particulieren en bedrijven.

Lees ook:Den Haag bereidt zich voor op Museumnacht
Lees ook:Meesters uit het Mauritshuis in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Haagse Museumnacht trekt 10.000 bezoekers.
Lees ook:Van Gogh trekt in bij Hermitage
Lees ook:Anton Corbijn signeert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>