Geen Cultuur Geen Toekomst

Voorafgaande aan het grote cultuurdebat in de Tweede Kamer (maandag 27 juni) worden er allerlei protesten tegen de drastische bezuinigingen op de kunst- en cultuursector in Nederland georganiseerd. Zo gaan kunstenaars aanstaande zondag 26 juni het Museum Boijmans van Beuningen bezetten, in navolging van de actie ‘Schuilen in het Rijks’. Zondag 26 juni zal er vanaf Rotterdam ook een Mars der Beschaving naar het binnenhof in Den Haag worden gelopen. Iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van kunst en cultuur in Nederland kan in de Mars der Beschaving meelopen om zijn of haar ongenoegen te uiten of dit doen door een zwarte poster met een wit kruis op de ramen te hangen, wat  bij de actie van NoCulture NoFuture hoort.

In de kunstwereld wordt opgeroepen om op zondag 26 juni mee te lopen met de Mars der Beschaving. De stoet zal op de vooravond van het cultuurdebat, dat naar aanleiding van de brief van staatssecretaris Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer wordt gehouden, vanuit Rotterdam optrekken naar Den Haag. Op maandag 27 juni zal er op het Malieveld worden geprotesteerd terwijl de brief van ‘Halbe de Sloper‘ wordt behandeld.

Op deze zondag zullen kunstenaars ook de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen van 11.00 tot 17.00 uur bezetten om aandacht te vragen voor de zorgwekkende positie van de beeldend kunstenaar binnen de Nederlandse beleidsplannen. Het museum steunt de kunstenaars en zal heerlijke pindakaassoep en droog brood aan de demonstranten uitdelen dat symbool staat voor het karige menu dat de overheid voor kunstenaars in petto heeft. De regering zal namelijk meer dan 30% op beeldende kunst bezuinigen, wat bovenop de verhoging van de BTW naar 19% en het afschaffen van de WWIK komt.

NoCulture NoFuture protesteert vooral tegen de manier waarop de overheid de bezuinigingen doorvoert. Deze actie (door je gevel of ramen tot en met 27 juni in zwart materiaal te hullen met een witte “X” erop) moet inwoners van Nederland duidelijk maken hoezeer de diversiteit en dynamiek van hun land door de bezuinigingen zal worden aangetast.

“Een land zonder kunst is een land zonder identiteit,” zo stellen de initiatiefnemers van ‘Schuilen in het Rijks’.

Lees ook:Bommen voor Halbe de Sloper
Lees ook:Kunstenaars bezetten Rijksmuseum
Lees ook:Britse sterren protesteren tegen bezuinigingen
Lees ook:Kunst kijken op Art Rotterdam
Lees ook:Beschermhoezen voor angstige mensen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>