Tsjechische kunstwerken teruggetrokken uit musea

Emil Filla, Twee vrouwen © Ceskenoviny

De Tsjechische regering heeft, uit angst voor inbeslagname, besloten om kunstuitlenen in het buitenland terug te halen. Deze angst komt voort uit een voorval dat in Oostenrijk heeft plaatsgevonden naar aanleiding van een juridisch geschil. Het Weense hof heeft onlangs namelijk drie kunstwerken (afkomstig uit Tsjechië) in beslag genomen. Vooralsnog lijken vooral Duitse musea onder deze acute regeling te lijden zoals de Bundeskunsthalle Bonn en het Suermondt- Ludwig Museum in Aken.

Een farmaceutisch bedrijf in Liechtenstein eist €370 miljoen schadevergoeding van Tsjechië. De Tsjechisch- Zwitserse zakenman Josef Stava had in de jaren 1990 namelijk geïnvesteerd in Oost- Europese handel in bloedplasma. Hij werd vervolgens verguisd en uitgesloten van contracten door Praagse ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, aldus Josef Stava. De Tsjechische regering ontkent dit en weigert te betalen.

Vervolgens werd de tentoonstelling “Dynamik!”in het Weense Belvedère bezocht door een deurwaarder die drie Tsjechische kunstwerken ter waarde van €1 miljoen in beslag nam. Het ging de kunstwerken De Danser van Vincenc Beneš, Twee vrouwen van Emil Filla en de bronzen sculptuur De Omhelzing van Otto Gutfreund.

Uit angst voor verdere inbeslagneming van activa in het buitenland, haalt Tsjechië nu in allerijl kostbare kunstwerken terug. Uit de tentoonstelling “Leonardo des Nordens- Joos van Cleve” in het Suermondt- Ludwig Museum werden er bijvoorbeeld met spoed twee kunstuitlenen teruggehaald door de Praagse National Gallery. (Bron: Europe Online Magazine, Badische Zeitung, Czech Position, Ceskenoviny en Kuvi.de)

Lees ook:16 kunstwerken uit Hitler’s collectie teruggevonden
Lees ook:Filla’s gestolen schilderijen teruggevonden
Lees ook:Olympische Street Art
Lees ook:Museum Ludwig krijgt 508 Kunstwerken
Lees ook:Ludwig goes POP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>