Kunstenaar mag werk niet onder artiestennaam verkopen

Christian Gheorghiu aka Smear

Het werk van graffiti kunstenaar Christian Gheorghiu kun je op vele plekken in Los Angeles tegenkomen. Niet onder zijn eigen naam, maar “getagged” (ondertekend)  met zijn alter ego “Smear”. Nu hij zijn kunstwerken onder deze naam wil verkopen, probeert de gemeente Los Angeles dit echter via een rechtszaak te voorkomen. Dit zodat “Smear” niet kan profiteren van de bekendheid die hij ten koste van de gemeente zou hebben verkregen.

“Smear” is volgens de LA Times een ware sensatie in deze subcultuur. Gheorghiu’s werk zou volgens de kenners zelfs qua stijl lijken op de werken Jean-Michel Basquiat. Maar hij heeft volgens de gemeente Los Angeles voor enkele honderdduizenden euro’s aan schade veroorzaakt met zijn graffiti kunstwerken.

Jean-Michel Basquiat, Fallen Angel, 1981

De rechtszaak is niet alleen tegen Gheorghiu aangespannen, maar ook tegen negen andere graffiti kunstenaars. De gezamenlijke claims lopen op tot ongeveer 1 miljoen dollar. Daarnaast eist de gemeente dat deze straatkunstenaars wordt verboden om hun kunstwerken te verkopen onder de artiestennaam waar ze bekend mee zijn geworden. De stad probeert op deze manier te voorkomen dat anderen door het eventuele succes worden geïnspireerd en de weg van ‘vandalisme’ inslaan. De Brit Banksy werd bijvoorbeeld bekend dankzij zijn graffiti en ook Keith Haring werd door graffiti in de New Yorkse metrostelsels geïnspireerd.

Het is nog maar de vraag of de gemeente Los Angeles de rechtszaak gaat winnen. Er zijn namelijk al groepen die de rechtszaak een aanval op de artistieke vrijheid hebben genoemd, iets dat in de VS hoog in het vaandel staat.

Update 17 Maart 21:07:

“Smear” is vandaag gearresteerd vanwege het bezit van stiften en spuitbussen. Dit omdat hij deze zou gebruiken om graffiti aan te brengen. Volgens het proces verbaal is hij daarmee in overtreding van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Zijn advocaat claimt echter dat het  “gereedschap” van Gheorghiu expliciet buiten de voorwaarden voor deze vrijstelling vallen.

Lees ook:Is graffiti kunst? In Hamburg beslist de rechtbank
Lees ook:El Seed: Kalligrafie als Street Art
Lees ook:Sky graffiti als protestactie
Lees ook:Graffiti in het museum
Lees ook:Gemeente Breda onderzoekt kunst in openbare ruimte

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kunstenaar mag werk niet onder artiestennaam verkopen

  1. Sophie

    En? Hoe staan ze er voor?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>