In de Hermitage Amsterdam is van 26 november 2015 tot en met 6 maart 2016 Spectral Spectrum te zien, een presentatie van beeldend kunstenaar Melvin Moti. Hij is de winnaar van de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland.
Moti kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam. Het resultaat is een bijzondere tentoonstelling, waarbij hij aan de hand van werk van Jan Schoonhoven, Steven Aalders, Lidwien van de Ven, Sir Joshua Reynolds, Julius Henricus Quinkhardt, Philipp Franz Balthasar von Siebold en zijn eigen werken Miamalism (2008), A Century of Light (2010) en zijn nieuwe serie Secret Seals (2015), onconventionele verbanden legt. Moti wil de verbeeldingskracht van de kijker activeren, hem of haar attent maken op het ‘bewuste zijn’ en het vermogen tot waarnemen. Hij laat zien dat kijken niet alleen een vorm van afwachten is, maar een bewuste, actieve vorm van denken. Tussen kijken en begrijpen, tussen zien en inzien bestaat een fantastische ruimte, een ruimte van en voor het oog, van en voor de geest, waarin zowel de waarneming als het verstand voortdurend wordt uitgedaagd. De tentoonstelling kan beschouwd worden als één autonoom gebaar, als één installatie.
In de tentoonstelling Spectral Spectrum onderzoekt Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn. Uitgangspunt is het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar JCJ Vanderheyden. Rondom Vanderheyden is mythevorming ontstaan. De kunstenaar, die onder andere bekend stond om zijn schilderijen van vliegtuigramen, stopte in 1964 naar verluidt vrijwel helemaal met schilderen. Hij begon te experimenteren met film, computergraphics, elektroakoestiek, maar ook met bewustzijnsexperimenten. De raadselachtigheid van deze experimenten heeft Moti altijd gefascineerd. Het sluit aan bij het huidige tijdsbeeld waarin het bewustzijn een populair onderzoeksgebied is in kunst en wetenschap. Wat voorheen exotische oosterse praktijken waren (yoga, meditatie), is nu mainstream geworden en zelfs gebruikelijk in het bedrijfsleven. Voor deze tentoonstelling baseert Moti zich op twee documenten uit het gesloten archief van JCJ Vanderheyden. Op een unieke manier verweeft hij denkbeelden van JCJ Vanderheyden met zowel zijn eigen werk als werk uit de ABN AMRO-collectie. Moti laat zien dat het enigmatische vroege werk van JCJ Vanderheyden onderwerpen aansnijdt die universeel, hedendaags en relevant zijn.
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs heeft met Melvin Moti gekozen voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoorbaar zijn weg gaat en thema’s aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. In het werk van Moti spelen thema’s als tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen een belangrijke rol. Voor het volledige juryrapport van de ABN AMRO Kunstprijs 2015, zie hermitage.nl/juryrapport.htm.
Melvin Moti (Rotterdam 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgde zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999–2001). Recente solotentoonstellingen zijn onder andere The Vision Machine (EMPAC, Troy, N.Y.), MAM Project 021 (Mori Art Museum, Tokyo), One Thousand Points of Light (National Museums Scotland, Edinburgh), Eigengrau (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, Luxemburg), The Art of Orientation (Staatsgalerie Stuttgart) en From Dust to Dust (Wiels, Brussel).
BRON: Persbericht Hermitage
Lees ook:Melvin Moti wint ABN AMRO Kunstprijs
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2015 444.000 bezoekers
Lees ook:Lichtspel gevangenis voor Stedelijk Museum
Lees ook:Marijn van Kreij wint ABN AMRO Kunstprijs 2016
Lees ook:Nieuwe serie Picasso grids centraal in presentatie ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij