Van Gogh Museum krijgt nieuwe entree

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok startte samen met de directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger de bouw van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum aan het Museumplein. Foto: Jan-Kees Steenman

Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt een nieuwe entree. Gekozen is voor een open en transparante glazen entreegebouw. Dit bestaat uit de allernieuwste, technische state of the art glasconstructies, waaronder 650 m2 koud gebogen glas, glazen dakliggers van 12 meter en glazen vinnen in de gevels met een lengte van 9,4 meter. Het schetsontwerp voor de nieuwe entree komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates. 

Dat is het bureau van de inmiddels overleden Japanse architect Kisho Kurokawa, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tentoonstellingsvleugel die in 1999 werd geopend. Hans van Heeswijk architecten heeft het ontwerp verder uitgewerkt. Door de nieuwe entree zal het Van Gogh Museum met de nieuwe entree optimaal aansluiten bij de andere twee musea aan het Museumplein. Zowel het Stedelijk Museum Amsterdam als Rijksmuseum heeft de ingang verplaatst naar het Museumplein. Het nieuwe Rietveldgebouw en de Kurokawavleugel sluiten daardoor beter op elkaar aan. Bovendien komt er 800 m2 bij voor het Van Gogh Museum. Daardoor kan de bezoekersstroom verbeterd worden.

De nieuwe entree wordt gemaakt door de Rijksgebouwendienst. De Rijksgebouwendienst is ook de eigenaar van het museumgebouw. Het Van Gogh Museum financiert de verbouwing grotendeels zelf. Van het totale bouwbedrag van 17 miljoen euro is nu ruim 10 miljoen euro binnen dankzij eigen financiële middelen en steun van onder meer Ministerie van OC&W, BankGiro Loterij, Gemeente Amsterdam, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid, Yanmar, het Elise Mathilde Fonds en diverse stichtingen en particulieren. Het startschot voor de bouw van de nieuwe entree is gegeven door minister Blok voor Wonen en Rijksdienst samen met directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum.

 

Lees ook:Van Gogh Museum is klaar voor de nieuwe entree
Lees ook:De Schreeuw komt naar Nederland!
Lees ook:Van Gogh Museum ontvangt miljoenste bezoeker
Lees ook:Het Museumpleinticket: voor een compleet cultureel uitje in Amsterdam
Lees ook:Zundertse corsobouwers vieren sterfdag Vincent van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>