Staatsieportretten Koning Willem-Alexander zijn klaar

Het Mondriaan Fonds begeleidt de kunstenaars LOGO: Mondriaan Fonds

De drie officiële staatsieportretten van Koning Willem-Alexander zijn klaar. Daarom zal op 24 april minister Bussemaker van OCW de drie officiële staatsieportretten van de koning onthullen tijdens een bijeenkomst op Paleis Het Loo in Apeldoorn. De drie officiële staatsieportretten zijn in opdracht van het Mondriaan Fonds gemaakt door beeldend kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten. 

Na de onthulling zullen de drie staatsieportretten van 29 april t/m 28 september 2014 onder de titel ‘Portret van de Koning’ tentoongesteld worden in de vestibule van Paleis Het Loo. De drie kunstenaars werden in januari 2014 gevraagd een staatsieportret van Koning Willem-Alexander te maken. Zij werden op basis van een schetsontwerp uitgekozen uit twaalf eerder geselecteerde kunstenaars. Een voorselectie werd verricht door de scouts Hester Alberdingk Thijm, Arno Kramer, Tirzo Martha en Hripsimé Visser. Zij droegen ieder tien kunstenaars voor. De twaalf schetsontwerpen zijn tot en met half april 2014 te zien geweest in het Rijksmuseum Amsterdam onder de titel ‘Een nieuwe koning, een nieuw portret’.”

Het expertcomité dat de definitieve keuze heeft gemaakt bestond uit Taco Dibbits (directeur Collecties Rijksmuseum), Wilma Sütö (curator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Schiedam) en Luc Tuymans (beeldend kunstenaar). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds). Het Mondriaan Fonds kreeg van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW in september 2013 de opdracht voor de begeleiding in het tot stand komen van drie staatsportretten. Ook kreeg het fonds hiervoor budget. Omdat het Mondriaan Fonds als doel heeft het stimuleren van de ontwikkeling en de zichtbaarheid van hedendaagse beeldende kunst nam het fonds de opdracht aan.

Overigens verliep de keuze voor Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten niet zonder slag of stoot. In januari beschuldigde de fotograaf Koos Breukel Iris van Dongen van plagiaat. Het schetsontwerp van Van Dongen was gebaseerd op een foto van Koning Willem-Alexander, gemaakt door Breukel. Breukel was vooral boos om het feit dat Van Dongen geen toestemming had gevraagd voor het gebruik van zijn foto. De partijen kwamen uiteindelijk tot een oplossing: in goed overleg werd door Iris van Dongen, Koos Breukel en het Mondriaan Fonds besloten dat de studie van Van Dongen voor het staatsieportret gebaseerd op een foto van Koos Breukel in bruikleen wordt gegeven aan Breukel. Koos Breukel wil deze later dit jaar, mét de foto waarop de schets is gebaseerd, exposeren in de Dutch National Portrait Gallery in de voormalig Valerius Kliniek in Amsterdam.

Lees ook:Een staatsieportret in wording: ‘De tweedimensionale Koning’
Lees ook:Kunstenares Marte Röling krijgt Eremedaille
Lees ook:Koninklijk Paleis Amsterdam toont Dynastie van Oranje-Nassau
Lees ook:Onthulling Beeld van de Koning door AFK
Lees ook:Vernieuwd Mauritshuis ontvangt direct 2.000 bezoekers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>