Google Art Project 2.0

Net iets meer dan een jaar nadat het Google Art Project live ging, heeft het vandaag een grootse uitbreiding ondergaan. Bij de aftrap van het project in februari 2011 van start ging deden in Nederland alleen het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum mee. Met deze “update” is de Nederlandse deelname aan het project uitgebreid met het Koninklijk Paleis in Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Gemeentemuseum Den Haag.

Hoewel het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum al bij de eerste deelnemende musea zaten, zijn de beelden die zij toen te beschikbaar stelden nu flink uitgebreid. Ook zijn de oude afbeeldingen vervangen door afbeeldingen van een hogere kwaliteit. Dankzij het Google Art Project is het vanaf vandaag mogelijk om een virtuele wandeling in het Koninklijk Paleis Amsterdam te maken en bij enkele internationale musea. Het Gemeentemuseum heeft bijvoorbeeld een gedeelte van de collectie online beschikbaar gemaakt voor het Google Art project zodat inzoomen op alle details mogelijk is.

De  Nederlandse samenwerking aan het Google Art Project maakt onderdeel uit van  een omvangrijke wereldwijde uitbreiding van het kunstproject, dat hiermee inmiddels 151 partners in 40 landen samenbrengt. Hierdoor kunnen kunstliefhebbers wereldwijd kunstwerken ontdekken. Naast de kunst uit de Nederlandse musea kun je bijvoorbeeld ook genieten van Braziliaanse straatgraffiti, Islamitische decoratieve kunst en eeuwenoude Afrikaanse rotskunst.

Wat de uitbreiding echt spectaculair maakt, is dat je naast kunst uit musea bijvoorbeeld ook een kijkje kunt nemen in het kantoor van Barack Obama in het Witte Huis!

Het Art Project onderstreept het streven van Google om cultuur online te brengen en toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Onder begeleiding van het Cultureel Instituut produceert Google afbeeldingen in hoge resolutie van de Dode Zeerollen, digitaliseert het de archieven van beroemde personen als Nelson Mandela en creëert het 3D-modellen van 18e-eeuwse Franse steden.

Hieronder kun je enkele uitspraken lezen van de Nederlandse Museum directeuren over hun keuze om deel te nemen aan het Google Art Project:

 Lisette Pelsers, directeur Kröller-Müller Museum: “Kröller-Müller ‘worldwide’, dat was al zo voor de bezoekers van onze buitenlandse tentoonstellingen. Met Google Art nu voor iedereen.”

Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag: “In de huidige samenleving is het logisch dat je kennis en schoonheid op een democratische manier deelt. Het Google Art project maakt delen mogelijk.”

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: “We zijn trots dat we betrokken waren bij de eerste lancering in 2011 van dit bijzondere initiatief, en dat we voor deze lancering ons aandeel in het Google Art Project hebben kunnen uitbreiden. Geweldig dat zoveel meer musea zijn aangesloten op dit platform, zodat kunst nog toegankelijker wordt.”

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Wij zijn trots om ons te mogen aansluiten bij de selecte groep musea van Google Art Project. Vanaf nu kunnen nog meer mensen ter wereld genieten van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.”

Marianna van der Zwaag, hoofd tentoonstellingen van het Koninklijk Paleis Amsterdam: “Het Koninklijk Paleis Amsterdam is vanaf nu wereldwijd altijd virtueel open, ook als we gesloten zijn.”

Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag zal vanavond bovendien nog meer vertellen over het project tijdens de uitzending van Pauw en Witteman.  Mocht je meer willen lezen over de functionaliteiten van het Google Art Project dan kan dat hier. Mocht je zelf willen gaan kijken dan kan dat natuurlijk hier en in de onderstaande video krijg je in alvast een voorproefje.

Lees ook:Bonnefantenmuseum maakt debuut bij Google Art
Lees ook:Top 10 best bezochte musea van Nederland
Lees ook:Koninklijk Paleis Amsterdam toont Dynastie van Oranje-Nassau
Lees ook:ArtTube gaat uitbreiden
Lees ook:Is museumbezoek via Internet de toekomst?

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Google Art Project 2.0

 1. pan

  Dat Art Project werkt voor geen meter op mijn computer. Als ik op een plaatje klik krijg ik een willekeurig ander plaatje te zien, wil ik het plaatje vergroten krijg ik alleen maar een leeg frame te zien. Misschien is mijn computer niet up to date, maar geef dan tenminste een hint wat ik moet installeren of updaten. Het allerstomste is het ontbreken van enige troubleshooting door google. Zelfs het probleem googlen levert niks op. Als ik het in IE probeer dan moet ik een plugin installeren, waar je vervolgens een foutmelding op krijgt ‘failed to download.’ Wat een amateuristische troep is dit, en het lijkt wel of Google steeds erger wordt wat dit betreft.

    /   Reply  / 
 2. Bas

  Veel promotie voor Google Art dat een tijdje geleden gewoon in IE werkte.
  Nu niet meer. Veel geklooi met een plugin: niet leuk meer.
  Google begint flinke monopolistische arrogante trekjes te vertonen, om de boel zo af te schermen.

    /   Reply  / 
  1. WeeJeeVee

   Precies – belachelijk, dat je met geen enkele andere browser dit kan zien/benaderen. Wel als het ‘embedded’ is in andere site, maar niet rechtstreeks … Vraag me af of dit wettelijk mag?

     /   Reply  / 
 3. Bart

  Ik vind het aantal schilderijen op Google Art tegenvallen. Veel beroemde kunstwerken ontbreken. De ‘lezende oude vrouw’ van Gerrit Dou ontbreekt. Van Carel Fabritius staat slechts één zelfportret op Google Art, terwijl zijn beroemdste schilderij, het Puttertje, ontbreekt. Van Adriaen Coorte staat zelfs geen enkel schilderij op Google Art, terwijl in 2008 nog een grote tentoonstelling rond deze schilder in het Mauritshuis werd georganiseerd.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>