Kunstenaars opgepakt in Damascus

Medewerkers van de Syrische veiligheidsdienst hebben afgelopen woensdag, bij een betoging tegen de regering in de hoofdstad Damascus, zo’n 30 kunstenaars, artiesten en intellectuelen opgepakt. Volgens ooggetuigen zouden onder andere de actrice May Skaff en de filmproducenten Nabil el-Maleh en Mohammad Malas zijn opgepakt.

De 30 arrestanten behoorden tot een groep van 250 mensen uit de Syrische culturele sector die protesteerden in de wijk Al-Maidan. Ze behoorden tevens tot de groep die een verklaring naar buiten heeft gebracht tegen het geweld dat de Syrische overheid gebruikt om de protesten in het land te onderdrukken. De initiatiefnemers eisten tevens dat de overheid verantwoording neemt voor het doden van burgers en riepen op tot de vrijlating van de vele duizenden politieke gevangen die zonder proces worden vastgehouden.

Het naar buiten brengen van een soortgelijke verklaring is in Syrië zeker niet zonder gevaar. Eerder deze maand werd de Syrische zanger Ibrahim Qashou levenloos in een rivier in Hama gevonden, zijn keel was doorgesneden. Hij had het lied ‘Assad ga weg’ gecomponeerd, dat tijdens een protest door enkele duizenden mensen werd gezongen. (Bron: New Europe en Schweizer Fernsehen)

Lees ook:Syrische kinderen tekenen verschrikkingen van de oorlog en hun vlucht
Lees ook:Opening tentoonstelling ‘No lost generation’ in Statenpassage
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd
Lees ook:Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde
Lees ook:Kunstroof na tien jaar eindelijk opgelost

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>