Nieuwe Lalique musea openen de deuren

René Jules Lalique (1860-1945) was een Franse glaskunstenaar en edelsmid die onder andere sierlijke juwelen, parfumflesjes en kristal met bloem- en diermotieven maakte. Zijn stijl wordt tot de Jugendstil en Art Deco gerekend en is in verschillende museumcollecties te vinden. Vandaag zal er in Wingen-sur-Moder (in de Elzas) een museum worden geopend, dat met 600 kristallen werken geheel aan Lalique gewijd is. Ook is er op 19 juni een Lalique museum in de Gerheysenhof te Doesburg geopend.

Lalique Motorkapornament

Het Lalique Museum op het platteland van de Elzas is daar niet zomaar geopend. Knack meldt dat deze regio in die periode belangrijk was voor de glas- en kristalproductie. Wat bijna niemand wist, is dat René Lalique destijds een deel van zijn productie in Wingen liet uitvoeren. Het glaswerk werd vervolgens over de hele wereld verkocht. Met name in Parijs en New York was Lalique’s art-decoglas zeer in trek.

Het Lalique Museum in Doesburg (Société Musée Lalique Pays Bas) richt zich niet alleen op Lalique’s kristalwerken en heeft een meer gevarieerde collectie met ruim vijftig prachtige stukken van René Lalique. Conservator Benjamin Janssens en historicus Santine Melssen hebben voor ogen dat de collectie de komende tijd zal groeien tot enkele honderden werken van Lalique. Het museum zal dan op termijn een nieuwe huisvesting krijgen in De Commanderij in Doesburg.  (Bron: Knack.be, Doesburgdirect.nl en Europeonline magazine)

Lees ook:Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis vanaf juni van start met programmering
Lees ook:Mauritshuis gaat ondergronds
Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi
Lees ook:Museum Het Valkhof toont uitzonderlijk collier
Lees ook:Kunst beleven in het Van Abbemuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>