Facebook zorgt voor kunstcensuur

Fotografiska, een museum voor fotografie in Stockholm, heeft onder druk van Facebook, promotiemateriaal voor een tentoonstelling gecensureerd. Eerder verwijderde Facebook namelijk al verschillende foto’s van de pagina van het museum omdat deze aanstootgevend zouden zijn.

De gecensureerde foto’s zijn werken uit de tentoonstelling “Robert Maplethorpe” die op 17 juni in het museum opende. Met ruim 100.000 ‘fans’ is Facebook een belangrijk communicatiemiddel voor het museum. Dit is dan ook de reden dat het museum heeft besloten om nu dan toch maar gecensureerde varianten van de afbeeldingen op hun Facebookpagina te plaatsen.

Robert Mapplethorpe, Lisa Lyon, 1982 (Facebook Friendly)

Het plaatsen van de gecensureerde foto is tevens een vorm van protest tegen het beleid van Facebook dat geen onderscheid maakt tussen gewoon naakt en kunstzinnig naakt. Onder de gecensureerde foto’s valt te lezen:“Facebook denkt dat naakte lichamen aanstootgevend zijn. Ze verwijderen onze foto’s. Voor Facebook maakt het niet uit of het kunst is of niet. Als je de foto’s in hun volle glorie wilt zien, dan nodigen we je uit om ons te bezoeken.”

Het is niet de eerste keer dat Facebook zorgt dat er kunst wordt gecensureerd. Eerder dit jaar kon de New York Academy of Art tijdelijk geen foto’s uploaden nadat Facebook een foto van een student had verwijderd. De censuur van Facebook houdt echter niet op bij foto’s van naakte lichamen, zo kregen profielen die Gustave Courbet’s schilderij The Origin of the World uit 1886 toonden al een ban. Omdat het meer regel dan uitzondering lijkt te zijn is er ook al een protestgroep opgericht.

Lees ook:Facebook censureert Borstkanker Bodypainting Project
Lees ook:Rijksmuseum houdt naaktverkiezing
Lees ook:Kunst app van de week: Just add Art
Lees ook:‘Liggend naakt’ is het mooiste naakt
Lees ook:Graffiti kunstenaar ruim $200 miljoen rijker dankzij beursgang Facebook

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>