Vierjarige krijgt solo- expositie in New York

Werk van de vierjarige Aelita Andre © The Sydney Morning Herald

De vierjarige Aelita Andre uit Melbourne (Australië) heeft een solo- tentoonstelling, genaamd “The Prodigy of Color”, in de New Yorkse Agora Gallery gekregen. Deze expositie met werken van de jongste ‘professionele kunstenares’ ter wereld werd gisteren geopend. Aelita werd al op tweejarige leeftijd ontdekt door een Australische galerie en nu worden haar abstract expressionistische werken voor maar liefst $10,000 in de Agora Gallery aangeboden.

The Sydney Morning Herald meldt dat Aelita Andre al op een leeftijd van 11 maanden begon met schilderen, zo vertellen haar ouders. Twee jaar geleden lieten Aelita’s ouders haar werken aan Mark Jamieson van de Fitzroy Commercial Gallery zien (zonder dat Jamieson op de hoogte was gebracht van Aelita’s leeftijd) en hij was geïnteresseerd om haar werken te exposeren. Over het moment dat hij op de hoogte werd gebracht over Aelita’s leeftijd zegt Mark Jamieson: ”I was shocked and, to be honest, a little embarrassed.”

Aelita’s werk wordt wel vergeleken met beroemde kunstenaars zoals Jackson Pollock. Toch heeft ze een geheel eigen stijl en een gevoel voor kleur en compositie, aldus Angela di Bello van de Agora Gallery. Haar ouders zeggen haar niet te willen beïnvloeden met informatie van buitenaf: “There’s no education, no understanding of art history or art movements, no intimidation, thinking ‘I’m in the shadow of Picasso or Pollock or something” volgens haar moeder, en haar vader zegt “She is completely and utterly innocent, just with an innocent eye almost coming to a canvas.”

Er werden reeds vier schilderijen verkocht (elk voor £6,000) voordat de expositie “The Prodigy of Color” opende en op de dag zelf nog eens vijf schilderijen. Haar best verkochte werk is echter een schilderij met het Russische Mir ruimtestation, dat voor $24,000 door een verzamelaar uit Hong Kong is aangekocht. (The Sydney Morning Herald, BBC, The Telegraph en Agora Gallery)

In het filmpje krijg je een indruk van haar schilderijen en zie je een interview met haar. Mocht je haar aan het werk willen zien in een tutu (want dat is blijkbaar haar schildersoutfit), dan kun je hier terecht.

Lees ook:Man maakt kunst in zijn slaap
Lees ook:Hommage aan Jackson Pollock
Lees ook:Pollock! Wie wil er nog een Pollock?
Lees ook:Jackson Pollock in Guggenheim New York
Lees ook:Kunstenares Grace Hartigan overleden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vierjarige krijgt solo- expositie in New York

  1. Ina

    Geweldig!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>