Legaat van €3 miljoen nagelaten aan Museum Volkenkunde

Kunstliefhebber Fritz Liefkes (1930-2010) heeft ruim €3 miljoen nagelaten aan Museum Volkenkunde te Leiden. Zelf verzamelde Liefkes Indonesische kunst, waaronder honderd gouden objecten afkomstig uit verschillende gebieden in Indonesië. De collectie bevat ook zeer oude voorwerpen uit de 10e- en 14e- eeuw. Liefkes heeft zijn kunstobjecten destijds voornamelijk via de kunsthandel en veilingen bijeengebracht. Ook deze kunstverzameling, spaargeld, het huis en de inboedel liet hij na aan het museum.

Directeur Steven Engelsman was al enigszins voorbereid op de schenking, aangezien Fritz Liefkes hem hier zelf van op de hoogte had gesteld. Engelsman: “Twintig jaar geleden al vertelde Fritz Liefkes me dat het museum was opgenomen in de erfenis. Ik wist natuurlijk niet dat we alles zouden krijgen.”

De verzameling van Fritz Liefkes past goed binnen de collectie van het Museum Volkenkunde, daarom zal het museum vanaf 2013 de collectie van Liefkes tentoonstellen. Het is nog onbekend waar het museum het geldbedrag voor gaat gebruiken. (Bron: Leidsch Dagblad en Historiek.net)

Lees ook:CODA Museum krijgt sieraden van Ronald Kuipers
Lees ook:Stedelijk Museum krijgt schenking Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg
Lees ook:Museumnacht Leiden 2011
Lees ook:Groninger Museum krijgt miljoenengift uit erfenis
Lees ook:Noors museum schenkt schilderij Matisse terug aan joodse familie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>