Frans Hals Museum onthult geschonken kunstwerken

Frans Hals, Regenten van het Sint Elisabeth's Gasthuis in Haarlem, 1641

De grootste schenking in de Nederlandse museumgeschiedenis werd groots aangekondigd. Directeur Karel Schampers van het Frans Hals Museum zegt hierover “Dit mag gerust het hoogtepunt van mijn carrière worden genoemd en een hoogtepunt voor de stad Haarlem.” Vandaag is het zover en werd er onthult dat er 11 kunstwerken uit de 16de-, 17de -en 18de- eeuw aan het Frans Hals museum zijn geschonken met een geschatte waarde van ruim 100 miljoen euro. Bovendien opent vanaf vandaag de nieuwe tentoonstelling “Een groots gebaar”, waar je de werken meteen kunt bewonderen. De Ijmuidercourant schrijft dat het gaat om de schilderijen uit de collectie van het voormalige Grote of St. Elisabeth’s Gasthuis, waarvan verschillende werken reeds geruimde tijd geleden aan het Frans Hals Museum in bruikleen zijn gegeven en al op zaal hangen.

Het Elisabeth van Thüringenfonds heeft vandaag officieel 11 kunstwerken uit de collectie van het St. Elisabeth Gasthuis aan het museum geschonken. Dit zijn niet alleen werken die al jarenlang in het museum te zien zijn, maar ook werken die nog nooit aan het grote publiek gepresenteerd zijn.

Het museum is met deze schenking eigenaar van topstukken als De regenten van het Grote of St. Elisabeth’s Gasthuis te Haarlem van Frans Hals en De regentessen van het Grote of St. Elisabeth’s Gasthuis te Haarlem van Johannes Cornelisz Verspronck en Fluitspelende vrouw van Dirck Hals. Groepsportretten zoals deze komen vrijwel nooit op de markt en behoren allemaal tot museumcollecties, aldus directeur Karel Schampers.  De beheerders van het Elisabeth van Thüringenfonds zijn trouwens directe afstammelingen van mannen en vrouwen die geportretteerd zijn in de schilderijen van Frans Hals en Johannes Verspronck.

Deze kunstwerken hangen reeds op zaal. Onder de nieuwe aanwinsten die nog niet in het museum gepresenteerd zijn, valt o.a. Gezicht op Rome met de Barmhartige Samaritaan van Maerten van Heemskerck (1498- 1574). Het fonds heeft tevens werken van Dirck Hals, Cornelis Cornelisz van Haarlem, Nicolaes Roosendaal, Adriaan Backer, Frans Decker en een navolger van Joachim Patenier geschonken.

Het museum heeft een aparte tentoonstelling ingericht in verband met de schenking, die meteen na de officiële overdracht voor het publiek geopend zal zijn tot en met 10 juli. (Bron: Frans Hals Museum en de Ijmuidercourant)

Lees ook:Frans Hals Museum ontvangt grote kunstschenking
Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum
Lees ook:Kunst TV – Queen Mum in brons
Lees ook:Schilderijen van textiel in de Amstelkerk
Lees ook:Hollandse Michelangelo in het Frans Hals Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>