Lady Gaga in museum te zien

LadyGaga - Telephone (Foto: Universal)

Op 9 april zal in het Museum voor toegepaste kunst in Keulen de nieuwe tentoonstelling “The Art of Pop Video” openen.  Tijdens deze tentoonstelling zullen onder andere video’s van artiesten zoals Lady Gaga, Madonna en The Pet Shop Boys te zien zijn. Aan de hand van voorbeelden, zal worden getoond welke kunstwerken en video’s deze clips beïnvloed hebben. Naast muziekvideo’s zullen er ook video’s en/of werken van onder andere Andy Warhol, Pipilotti Rist, Christian Jankowski en Rineke Dijkstra te zien zijn.

“Video Killed the Radio Star” van the Buggles was in 1981 de eerste videoclip die op MTV te zien was. Sindsdien is er wel het een en ander verandert en zou je zelfs kunnen zeggen dat er in de muziekscène een geheel eigen kunstvorm is ontstaan in de vorm van videoclips. Het is precies deze kunstvorm die tijdens de tentoonstelling onder de loep wordt genomen.

In twaalf verschillende expositieruimtes, wordt de ontwikkeling van de videoclip geanalyseerd. Er wordt onder andere gekeken naar de geschiedenis van de videoclip, de invloed van de politiek en de filmindustrie en de verovering van de kunstwereld.

Één van de expositieruimtes is geheel gericht op de invloed van Pop-art kunstenaar Andy Warhol, die in zijn laatste levensjaren ook een eigen show op MTV had: Andy Warhol’s Fifteen Minutes.

“The Art of Pop” loopt van 9 april tot en met 3 juli in het Museum für Angewandte Kunst in Keulen. In het museum zijn verder onder andere werken van De Stijl, Bauhaus en Charles Eames te zien. Aangezien het museum verwacht dat deze specifieke tentoonstelling ook de jongeren zeer zal aanspreken, hebben ze er een speciale Facebook pagina voor gemaakt.

Lees ook:Zo had Andy Warhol er nu uit kunnen zien
Lees ook:Onontdekte werken Andy Warhol komen boven water
Lees ook:Rotterdam in het teken van kunst
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op
Lees ook:Gastcurator Andy Warhol krijgt oorkonde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>