Kunstenaar Ai Weiwei opgepakt

Ai Weiwei in TATE Modern. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images Europe

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei, onder andere bekend als één van de ontwerpers van het Olympisch stadion ‘het Vogelnest’, is op de luchthaven van Peking opgepakt door de politie voordat hij een vlucht naar Hong Kong kon nemen. Ai Weiwei heeft meerdere keren openlijk kritiek geuit op de Chinese regering en wordt daardoor nauwlettend in de gaten gehouden als zijnde een dissident. Sinds februari is China bezig met een arrestatiegolf van dissidenten die oproepen tot gelijke rechten en vrijheden. China hoopt zo een ‘Chinese lente’ te voorkomen.

Ai Weiwei bij het 'Birdsnest'© 2008 by T&C Film AG

Het feit dat de studio van Ai Weiwei afgelopen week drie keer door de politie werd doorzocht (er werden tevens acht medewerkers gearresteerd) was achteraf gezien een voorbode voor zijn arrestatie. NRC-correspondent Oscar Garschagen zegt over de arrestatie het volgende: “De arrestatie van Ai Weiwei zat eraan te komen. Er worden op het ogenblik veel dissidenten opgepakt. Met name advocaten, schrijvers en bloggers die politieke hervormingen willen. De Chinese regering is erg nerveus naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Arabische wereld en wil voorkomen dat de roep om vrijheid overslaat naar China. Eén vonk kan tot een prairiebrand leiden. Daarom kunnen dissidenten rekenen op extra aandacht. Sommigen krijgen een waarschuwing, anderen een uitnodiging voor een kopje thee op het politiebureau.”

De laatste tijd is er meer om Ai Weiwei te doen in de media. Zo werd gemeld dat Weiwei een studio gaat openen in Berlijn, omdat hij in China teveel wordt dwarsgezeten door de communistische regering. Dit zou er mogelijk toe kunnen leiden dat hij zijn thuisland China niet meer in mag als hij dit plan daadwerkelijk doorzet. Ai Weiwei zelf zegt dat hij een studio in Berlijn nodig heeft om de toegenomen vraag naar zijn werk in Duitsland en andere Europese landen te kunnen opvangen. Tegen het de Duitse persbureau DPA gaf Weiwei aan te hopen zo min mogelijk tijd in Europa door te brengen. “However, there will be no choice if my work and life are somehow threatened.”

De Chinese autoriteiten hebben het namelijk al eerder op Weiwei voorzien, toen is zijn studio in Shanghai gesloopt. Hij heeft door politieke druk zijn solo- tentoonstelling in een grote galerie in Beijing afgezegd, waardoor hij zijn werk nog niet in zijn thuisland heeft kunnen tentoonstellen. Bovendien kreeg hij eind vorig jaar huisarrest en is hij in 2009 ook al eens gearresteerd. Ai Weiwei: “It is true that the possibility for artistic expression is very small in China.” (Bron: NRC.nl, Deutsche Welle)

Lees ook:Ai Weiwei, can an artist change China?
Lees ook:Ai Weiwei: twee maanden later
Lees ook:China heeft kunstenaar Ai Weiwei boete opgelegd
Lees ook:1001 Stoelen voor Ai Weiwei
Lees ook:Release Ai Weiwei. Help mee!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>