Museumweekend in Arnhem

Museum voor Moderne Kunst Arnhem

De stad Arnhem is mooi gelegen in een heuvelachtig landschap aan de Rijn. Met de trein kom je op een mooie manier de stad binnen, met uitzicht over de Rijn vanaf de brug. Deze Hanzestad heeft een gezellig historisch centrum en veel herenhuizen en villa’s die veelal in de buurt van een aantal grote parken zoals Park Sonsbeek en Park Zypendaal liggen. Natuurlijk zijn er in Arnhem en omgeving ook een aantal interessante musea zoals het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, het Kröller –Müller Museum en het Openluchtmuseum om te bezoeken. Voor de liefhebbers van kastelen en landgoederen kun je trouwens ook in de omgeving van Arnhem terecht.

Nicola Verlato,Enduring Freedom, 2003, MMKA

Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) ligt op loopafstand van het station en kijkt uit over een prachtig landschap. Speciaal voor dit weekend is de entree gratis en worden er rondleidingen door de beeldentuin en de vaste collectie gegeven. Het museum heeft een vaste collectie waarbij de nadruk ligt op werken uit realistische stromingen (1925-1960) zoals het magische realisme. Zo zijn er onder andere kunstwerken van de magisch realist Carel Willink, de surrealist Moesman en ook zijn er werken van Charly Toorop. Naast realistische kunstwerken worden er tevens met regelmaat oude kunstnijverheid en kunstwerken van voor 1900 getoond. Daar de Hogeschool voor de kunsten(ArteZ) ook in Arnhem gevestigd is, wil het museum een podium voor jonge en actuele kunst uit Arnhem vormen, en toont daarom regelmatig werken van de studenten van ArteZ. Momenteel zijn er de tijdelijke tentoonstellingen “Remember me, over dood en herinnering”, op een associatieve manier zijn er werken uit de collectie oude, moderne- en hedendaagse kunst samengebracht onder het thema van de dood. In “The End of History …and the Return of History Painting” worden klassieke historiestukken geherinterpreteerd en geactualiseerd en in “True colours, New Traditional Jewellery” wordt er aandacht aan de tweejaarlijkse internationale ontwerpwedstrijd van juwelen met dezelfde naam besteedt met een greep uit de ingezonden juwelen.

Het Kröller- Müller museum, gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe te Otterlo, is een must om te bezoeken en eenvoudig met het openbaar vervoer (laat staan per auto) te bereiken vanaf Arnhem. Het museum heeft een collectie van internationale allure daar Helene Kröller- Müller bijvoorbeeld de grootste particuliere Van Gogh- verzameling ter wereld heeft met 91 schilderijen en 175 werken op papier. Met topstukken van onder anderen Van Gogh (bv. Caféterras bij nacht, de Zaaier en De Aardappeleters), het werk Le Chahut van Georges Seurat, werken van Pablo Picasso, Juan Gris en Fernand Léger en ook werken van Piet Mondriaan en Van Doesburg kun je binnen bewonderen. Er is echter ook een prachtige beeldentuin die met het verwachte mooie weer een lust voor het oog zal zijn. Er zijn sculpturen van bijvoorbeeld Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Jean Dubuffet, Richard Serra en Martha Pan. Het Kröller- Müller museum heeft speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd tijdens het Museumweekend en iedereen krijgt 50% korting op een combikaartje voor het park en het museum.

Verder kun je in Arnhem en omgeving de volgende musea bezoeken: het Openluchtmuseum, het Airborne Museum “Hartenstein”, Museum en tehuis Bronbeek en het Nederlands Watermuseum.

Lees ook:Kröller-Müller ‘evacueert’ kunstwerken om heidebrand
Lees ook:Ger van Elk: Pionier van de conceptuele kunst
Lees ook:Van Gogh-filmdagen, Arnhem en Ede hebben ze!
Lees ook:Kunst met een muzikale touch in het Kröller-Müller
Lees ook:Judith Nab bekijkt de wereld door de ogen van kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>