Beatrix onthult monument Apeldoorn

Koningin Beatrix onthulde donderdagmiddag in Apeldoorn het monument ter herinnering aan de bizarre aanslag op Koninginnedag 2009. Het Herinneringsmonument 30 april 2009 is gemaakt door beeldend kunstenaar Menno Jonker.

De metalen doos met granieten deksels staat onder een eik schuin tegenover De Naald. De doos bevat enkele glazen ballonnen. Zeven witte ballonnen zijn van kleur verschoten. Ze symboliseren de zeven slachtoffers die bij de aanslag zijn omgekomen. Enkele andere ballonnen hebben hun kleur behouden.

Zoals vaker is er ook ditmaal kritiek op het kunstwerk. Een nabestaande noemt het “een doos met schildpadeieren” en een Apeldoornse kunstenaar is “pissig” dat hij is gepasseerd, blijkt uit een reportage van TV Apeldoorn. Voor dezelfde zender legde Menno Jonker uit hoe hij zijn werk heeft bedoeld.

Menno Jonker is een internationaal gewaardeerde glaskunstenaar. Zijn kunst is onder meer aangekocht door het Victoria & Albert Museum in Londen. Het CODA Museum exposeert tot en met 30 mei 2010 een ruime selectie van de glazen sculpturen die hij de laatste zes jaar maakte.

Update: Hieronder een kort verslag van de NOS.

Lees ook:Glaskunstenaar Menno Jonker in Apeldoorn
Lees ook:Kunst met een muzikale touch in het Kröller-Müller
Lees ook:Expositie Theo Klein en Menno ‘t Hart
Lees ook:Het Conservatorium Hotel presenteert de Art Months
Lees ook:Nieuwe aanwinsten bij De Pont zomeropstelling

1 Reacties // Reageer

One thought on “Beatrix onthult monument Apeldoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>