‘Bezuinig op kunst en cultuur’

Toneelmakers, balletdansers én beeldend kunstenaars krijgen het financieel zwaar. Zes op de tien Nederlanders vindt dat best bezuinigd kan worden op kunst en cultuur. Bijna de helft (45 procent) vindt de kunst- en cultuursubsidies sowieso te hoog.

Kunst en cultuur is één van de populairste bezuinigingsposten, blijkt uit een onderzoek van het bureau Synovate in opdracht van het tv-programma Nova. Alleen ontwikkelings-samenwerking scoort nog hoger op het bezuinigingslijstje van de Nederlanders. De meesten zijn het erover eens dat op zorg en onderwijs niet beknibbeld mag worden.

Op dit moment besteedt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) jaarlijks ongeveer 50 euro per Nederlander aan kunst en cultuur. Als de ondervraagde Nederlanders dat bedrag zelf mochten verdelen, dan ging er ruim 10 euro naar musea, ruim 7 euro naar film, eveneens ruim 7 euro naar festivals, zo’n 6,5 euro naar orkesten, bijna 6 euro naar musicals, eveneens bijna 6 euro naar toneel, bijna 4 euro naar dans/ballet en slechts 3 euro, 3 dubbeltjes en 5 cent naar beeldende kunst.

Zie hieronder de hele uitzending van Nova. De reportage begint op de 17de minuut.

Lees ook:Cultureel uitstapje is hit onder Nederlanders
Lees ook:Privédetective versus kunsthandelaar
Lees ook:Eerste Talentlening cultuur naar jong productiebedrijf
Lees ook:Ondergronds tussen de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus
Lees ook:Finalisten nieuwe Museumeducatie Prijs bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>