Londen krijgt kronkelige Eiffeltoren

Beeldend kunstenaar Anish Kapoor en ingenieur Cecil Balmond werken aan een 115 meter hoge toren voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Het wordt een rode, kronkelige Eiffeltoren, waarin toeristen zonder hoogtevrees naar boven kunnen klimmen.

Het kunstwerk kost liefst 19,1 miljoen pond, waarvan 16 miljoen wordt betaald door staalfabrikant ArcelorMittal en de rest bij elkaar wordt geharkt door de overheid. De zogenoemde ArcelorMittal Orbit moet eind 2011 klaar zijn.

“Natuurlijk zullen sommige mensen zeggen dat we gek zijn om op het dieptepunt van de recessie het grootste kunstwerk ooit te maken”, zei de Londense burgemeester Boris Johnson woensdag bij de presentatie van de plannen. Hij verwacht echter dat de “spectaculaire attractie” ook na de Olympische Spelen veel toeristen naar de stad zal lokken. De toren had volgens hem Gustave Eiffel versteld doen staan.

Maker Anish Kapoor zegt dat hij zich onder andere heeft laten inspireren door de Toren van Babel. Zijn ontwerp werd verkozen boven zo’n vijftig plannen van andere kunstenaars, onder wie de vermaarde beeldhouwer Antony Gormley.

Het winnende ontwerp heeft overigens ook al een bijnaam: de Hubble Bubble, naar de geestverruimende waterpijp waarop het volgens burgemeester Johnson lijkt.

Hieronder een korte impressie van ingenieursbureau Arup, dat heeft geholpen bij het ontwerp, en een pr-film van het Londense stadsbestuur over de nieuwe toren.

Lees ook:Tekening van Botticelli voor het eerst in 100 jaar te koop
Lees ook:Anish Kapoor in Museum De Pont
Lees ook:Anish Kapoor & Rembrandt in een visuele dialoog
Lees ook:De link tussen Anish Kapoor & Rembrandt
Lees ook:Olympische Spelen voor thuisblijvers in Museum Beelden aan Zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>