Antwerpen bezit echte Rembrandt

Het portret van Eleazar Swalmius in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen is een echte Rembrandt. Kenner prof. Ernst van de Wetering heeft dat woensdag bevestigd.

Het schilderij is onlangs bevrijd van een dikke, vergeelde vernislaag. Door deze restauratie zijn de nuances in de zwarte kleding en de roze huidtinten van de predikant weer zichtbaar. Sindsdien kan iedereen weer zien hoe mooi het portret is.

Zo mooi dat het wellicht toch een echte Rembrandt is? Jawel, zegt Ernst van de Wetering, nadat hij het schilderij uitvoerig heeft mogen bestuderen. Hij heeft vastgesteld dat het linnen van dezelfde rol komt als andere schilderijen van Rembrandt. Ook de manier waarop de onderlaag is aangebracht, verraadt de hand van de meester.

De signatuur (“Rembrandt. f. 1637″) lijkt een weggevertje, maar toch werd er in de 18de, 19de en 20ste eeuw getwijfeld aan de authenticiteit van het schilderij. Het is om die reden zelfs een tijdje naar het museumdepot verbannen. Het onderzoek van Rembrandt-kenner Van de Wetering neemt  nu alle twijfels weg.

Het schilderij is tot 30 september te bewonderen in zaal E van het KMSKA.

Zie voor meer kunstnieuws www.kunst.blog.nl

Lees ook:Betwist schilderij blijkt echte Rembrandt
Lees ook:Alle schilderijen Rembrandt in Beurs van Berlage
Lees ook:Echte Rembrandt in het Rembrandthuis
Lees ook:Recordbedrag voor Rembrandt
Lees ook:Topstukken te koop op TEFAF

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>