Minister Plasterk: Nationaal Museum bij John Frostbrug

Het Nationaal Historisch Museum verdient een plek bij de John Frostbrug aan de Rijnkade in Arnhem, schrijft minister Ronald Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt deze locatie geschikter dan de plek bij het Openluchtmuseum, waaraan een meerderheid van de Tweede Kamer de voorkeur geeft.

Minister Plasterk vindt de Rijnkade de mooiste plek voor het nieuwe museum: “Het belangrijkste argument is dat de Rijnlocatie voor een Nationaal Historisch Museum de fraaiste is: bij het voor de nationale geschiedenis zo belangrijke water, op de plaats waar volgens de legende de eerste Nederlanders op vlotten de Rijn af kwamen zakken, bij de brug waar de laatste slag om Nederland is gevochten, en met een fraai uitzicht op de historische stad Arnhem.”

Bovendien verwacht Plasterk dat het beoogde museum sneller (zonder ingewikkelde bezwaarprocedures) kan worden gerealiseerd aan de Rijnkade dan in het kwetsbare natuurgebied bij het Openluchtmuseum. Ook is de Rijnkade gemakkelijker te bereiken voor museumbezoekers die niet met de auto komen.

Verder maakt Plasterk in zijn brief duidelijk dat hij vindt dat de politiek niet zomaar voorbij kan gaan aan de visie van de directie en de zeskoppige raad van toezicht van het Nationaal Historisch Museum. Zij zijn unaniem voor de locatie aan de Rijnkade. “Het is precies hun taak om vanuit hun expertise dergelijke beslissingen goed gefundeerd te nemen,” aldus Plasterk in de brief van maandag 15 juni 2009.

Lees ook:Nationaal Museum moet bij Openluchtmuseum
Lees ook:‘Nationaal Hysterisch Museum’ in Arnhem
Lees ook:Geen gratis musea voor kinderen
Lees ook:Den Haag bereidt zich voor op Museumnacht
Lees ook:Nationaal Historisch Museum nu al duurder

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Minister Plasterk: Nationaal Museum bij John Frostbrug

 1. J.E. van Dam

  De locatie van het NHM naast NOM was belangrijk argument voor de selectie van het plan van Arnhem door de Tweede Kamer. Als deze locatie nu wordt verlaten vervalt keuze voor Arnhem en komt Den Haag weer in beeld. Ook dan is goede samenwerking met NOM mogelijk.

    /   Reply  / 
 2. PAUL Wilke

  WAAROM NIET UTRECHT ?
  Daar valt veel voor te zeggen, want 70 % van de Nederlanders wonen om minder dan 60 spoorminuten van Utrecht CS.! Bovendien is in Utrecht de feitelijk ontstaan van NEDERLAND formeel begonnen. In het Akademie Gebouw op het domplein hebben de 7 provincieen zich verenigd. Verder zijn hier veel NATIONAAL historische musea ed te vinden op diverse terreinen ter ondersteuning van het Nationaal Museum; Het PAUShuis van de enige Nederlandse paus & Museum Catharijne Convent betreft de rol van religie in NL, Het oudste Gemeente Museum met de collectie van de internationaal belangrijkste Architect RIETVELD en wellicht belangrijkste grafische ontwerper van NL; Dick Bruna. Tevens is in deze stad gevestigd het NATIONAAL MOLUKS MUSEUM die sterk verweven is met de hedendaagse cultuur van de vorige eeuw. Middels een beknopte bustour kan vervolgens aan buitenlanders getoond worden; Grootste Universiteit Campus/UMC( NL=kennisland) Grootste VINEX WOON lokatie van NL, en Archipark/ ZAKENWIJK PAPENDORP. Tevens kan door de 2,5 miljoen bezoekers van het grootste Beurs complex van NL( jaarbeurs) kan een een combi- bezoek bv worden gestimuleerd.
  Wie zijn de voornaamste Doelgroepen ?
  Leerlingen/Studenten ? Deze hoeven niet met een bus/auto of te reizen maar kunnen het best met de trein komen indien het Nationaal Museum direct nabij Utrecht CS ligt.
  Buitenlanders ? In 30 minuten is men op Utrecht CS van af Schiphol ! Of per auto is de kan al groot dat ze Utrecht passeren op weg na elders… Het klinkt logisch dit als serieuse handige vestiging lokatie te onderzoeken na mijn mening. Mvg, Paul Wilke Stichting U-DESIGN.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>